Din eğitimi açısından Dâvûd el-Kayserî'de insan kavrayışı
Human perception in Davud Kayseri's works in terms of religious education
- Tez No: 351667
- Danışmanlar: PROF. DR. YURDAGÜL MEHMEDOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Religion, Education, Human Being, Religious Education, Dâvûd el-Kayserî
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Din Eğitimi Bilimi'nin, kendisini konumlandırırken düşünsel bir zeminde varolma çabasında, hem kavramlarını ve istinat edebileceği dayanak noktalarını oluşturmak, hem de uygulamaya yönelik yaklaşımlarını belirlemek amacıyla konu edindiği en temel unsurlardan birisi olan“insan”ın mahiyetini ve tabiatını, alanın perspektifiyle değerlendirmek ve yeniden yorumlamak ihtiyacı olduğu ortadadır. Bu ihtiyaca binaen yapılacak bir kavramsal çalışma, gelenekte insanın“ne”liği ile ilgili kullanılan kavramların disiplinin bakış ufkuyla gün ışığına çıkarılmasını gerektirmektedir. Bir yönüyle geçmişe, diğer yönüyle bugüne ve geleceğe aynı anda bakmayı gerektiren bu tür bir çalışmada, İslâm ilim geleneğinin yapıtaşlarından birisi olan Dâvûd el-Kayserî'nin insan hakkındaki düşünceleri Din Eğitimi açısından önemli ufuklara sahiptir. Çalışmamızda, Dâvûd el-Kayserî'nin insan hakkındaki düşünceleri ve bu düşünceleri ifade ederken kullandığı kavramlar Din Eğitimi açısında ele alınmıştır. Düşünürün düşünceleri ele alınırken, kullandığı kavram/kavrayışlar disiplinin diline uygun bir şekilde yeniden yorumlanmaya çalışılmıştır. Bu kavramlar; kemâl, keşf, teveccüh, seyr-u sülûk ve muhabbet kavramlarıdır. Çalışmamızda, bu kavramların Din Eğitimi açısından nasıl bir anlama imkânına sahip olabileceği değerlendirilmeye çalışılmıştır. Bu kavramlar ele alınırken, Din Eğitimi için bir anlama biçimi olan, insanın Hakk Teâla ile olan“ilişki”boyutu ön plana çıkarılmıştır. İnsanın bu ilişkisinden hareketle, Din Eğitimi'nin bu ilişkide edindiği konumu ele alınmıştır. Anahtar Kelimeler : Din, Eğitim, Ġnsan, Din Eğitimi, Dâvûd el-Kayserî
Özet (Çeviri)
While the science of religious education locating itself, it should exist in an intellectual base. In this effort the priority need of the religious education is to constitute its supporting point and its concepts. Therefore, the concept of quality and nature of human being, which are the fundamental elements of the subject, should be revaluated and reinterpreted by new perspectives. A conceptual study in regard to this need requires the notions which are traditionally used about 'essence' of the human being to be brought to light by the perspective of the discipline. In this kind of study, which evaluates the past in one side but also present and future as a whole, Dâvûd el-Kayserî who was one of the key figures of Islamic Science Tradition and his thought about Human Being, is in a significant place in Religious Education. In our study, Dâvûd el-Kayserî's thought about Human Being and the concepts which had been used by him to state his thoughts has been mentioned. While stating the thoughts of the scholar, the concepts/notions had been tried to reinterpret according to this discipline. These concepts are kemâl, keşf, teveccüh, seyr-u sülûk and muhabbet. In our study, we tried to evaluate what are the meanings of these concepts in terms of Religious Education. While they are mentioning, human's“relationship”with HakkTeâla (God), which is an understanding skill for Religious Education, has been come into prominence. Starting from this relationship, the role of Religious Education in this link has been stated.