Üniversitelere ilişkin itibar algısı ile sosyal sorumluluk faaliyetleri arasındaki ilişki: Üniversite öğrencilerine yönelik bir alan araştırması
The relationship between perception of reputation and social responsibility activities regarding universities: A field study for students
- Tez No: 351666
- Danışmanlar: PROF. DR. FİLİZ BALTA PELTEKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Reputation Management, Social Responsibility, University Reputation, University Social Responsibility Activitie
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halkla İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Üniversiteler, eğitim ve öğretim sunup bilim üreten kuruluşlar olarak sosyal sorumluluk yönünden diğer organizasyonlardan daha fazla ödev ve sorumluluk ahlakına sahip olmak durumundadırlar. Bu görevlerini yerine getirirken sahip oldukları itibarı da korumaları gerekmektedirler. Bu tezde üniversite öğrencilerinin gözünde itibar algısı ile üniversitelere ait sosyal sorumluk faaliyetleri arasındaki ilişki incelenmiştir. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde itibar kavramı hakkında bilgi verilmiş ve itibar ile ilişkili olan temel unsur ve bileşenleri üzerinde durulmuştur. Ayrıca kurumsal itibar yönetimin oluşumu, bileşenleri, ölçümü ve sosyal sorumluluk ile olan ilişkisinden bahsedilmiştir. İkinci bölümde sosyal sorumluluk kavramı teorik olarak açıklanmıştır. Aynı zamandan sosyal sorumluluk ile ilgili olan yönetsel görüşlere, alanlarına, yararlarına ve kapsamlarına değinilmiştir. Üçüncü bölümde, konuya ilişkin uygulama kısmı bulunmaktadır. İstanbul'da bulunan 7 vakıf üniversitesinden toplam 386 öğrenciyle, çalışmanın amacı doğrultusunda bir anket yapılmıştır. Yapılan anket çalışması üç bölümden oluşmuş; birinci bölüm öğrencilerin demografik özelliklerini içermekte, ikinci bölüm itibar algısını ölçmeye yönelik sorular içermekte, üçüncü bölüm ise sosyal sorumluluk faaliyetlerine yönelik algı ölçülmüştür. Yapılan Kruskal Wallis testi, Mann-Whitney testi, General Linear (genelleştirilmiş doğrusallık testi) testi sonucunda üniversitelere ilişkin itibar algısı ile sosyal sorumluluk anlayışı arasında yüksek bir ilişki çıkmıştır. Anahtar Kelimeler :İtibar Yönetimi, Sosyal Sorumluluk, Üniversite İtibarı, Üniversite Sosyal Sorumluluk Faaliyetleri
Özet (Çeviri)
Universities are required to have more moral duties and responsibilities in terms of social responsibilities than the other organizations as they generate the science by presenting education and trainig.Fulfilling this task, they need to protect the reputation they have. In this thesis, the relationship between the perception of credibility belonging to universities in the eyes of college students and social responsibility activitieS was studied.The study consists of three parts. The first section provides information on the concept of reputation and credibility are associated with the basic elements and components are emphasized. In addition, the formation of corporate reputation management, components, measurement and its relationship with social responsibility are mentioned. The second section describes the theoretical concept of social responsibility Also, the managerial views, fields, their benefits and coverage related to social responsibility are discussed. In the third section, there is a practice related to the issue. A survey was conducted for the purposes of the study with 386 students, from seven private universities located in Istanbul. The survey was conducted consisting of three parts; the first section contains the demographic characteristics of the students, the second part contains questions designed to measure perception of reputation and the perception of social responsibility activities was measured. As a result of the Kruskal-Wallis test, Mann-Whitney test, General Linear (generalized linearity test) , high correlation between social responsibility activities and the perception of reputations related to the universities has emerged.