Trakya Tölgesi tryphoninae faunası üzerinde araştırmalar
- Tez No: 35169
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET BEYARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Thrace, Ichneumonidae, Tryphoninae, Fauna
- Yıl: 1994
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
ÖZET: 1992-1994 yılları arasında Trakya Bölgesi'nin Tryphoninae ( Hymenoptera : Ichneumonidae ) türlerini saptama amacı ile yapılan bu araştırmada 42 lokaliteden 86 örnek toplanmış ve 9 cinse ait 25 tür saptanmıştır. Cins, altcins ve tür tanı anahtarları hazırlanmış, ayrıca anahtarlarda geçen ayırıcı morfolojik özelliklerle ilgili 50 orjinal şekil verilmiştir. Saptanan türlerden; Netelia ( Parabates ) nigricarpus ( Thomson ), N. ( Bessobates ) crislatus ( Thomson ), N. ( Netelia ) praevalvator Delrio, M ( N. ) silanjewi ( Kokujev ), M ( N. ) ocellaris ( Thomson ), M ( N, ) rufescens ( Tosquinet), Neleges proditor ( Gravenhorst), Tryphon ( Tryphon ) airiceps Stephens, Dyspetes arrogator Heinrich, Polyblastus ( Labroctomıs ) alternans Schiodte, Exyston sponsorius ( Fabricius ), Acrotomus luciüulus ( Gravenhorst ) Türkiye faunası için; N. ( N. ) valvator Aubert, Monoblasts luieomargitıatus ( Gravenhorst ), Kristotomus laetus ( Gîavenhorst ) Trakya faunası için yeni kayıttır. Netelia ( Netelia ) testacea ( Gravenhorst ), N. ( N. ) fusciçornis ( Holmgren ), Tryphon ( Tryphon ) zavreli Gregor, T. ( T. ) thomsoni Roman, T. ( T. ) signator Gravenhorst, 71 ( T. ) nttilator ( Gravenhorst ), Monoblasts brachyacanthus ( Gmelin ), M. marginellus (Gravenhorst ), Acrotomus succinctvs ( Gravenhorst ) ise daha önce Trakya'da saptanan türlerdir. T. ( T. ) trochanteratus Holmgren, İstanbul 'da kaydedilmiştir. Bu türün Trakya veya Anadolu'dan hangisine ait olduğu bilinmemektedir. N. (N.J testacea ( Gravenhorst ) ve N. ( N. ) fusciçornis ( Holmgren ) palearktik'de çok yaygın türlerdir. Anahtar Kelimeler; Trakya, Ichneumonidae, Tryphoninae, Fauna.
Özet (Çeviri)
II SUMMARY: 86 samples from 42 localities were collected and 25 species belong to 9 genus were determined. In this study, species of the subfamily of Tryphoninae ( Hymenoptera : Ichneumonidae ) in the region of Turkish Thrace from 1992 to 1994 were determined. Diagnosis keys of species, subgenera and genera were prepared. Moreover, in order to distinguish morphological characters which were mentioned in the keys, 50 original figures were given. From determined species; Netelia ( Parabates ) nigricarpus ( Thomson ), N. ( Bessobates ) cristatus ( Thomson ), N. ( Netelia ) praevalvator Delrio, N. ( N.) silanjewi ( Kokujev ), N. ( N. J ocellaris ( Thomson ), N ( N. ) ruf e see na ( Tosquinet), Neleges proiiitor ( Gravenhorst), Tryphon ( Tryphon ) atriceps Stephens, Dyspetes arrogator Heinrich, Polyblastus ( Labroctonus ) altemam Schiodte, Exyston sponsorius ( Fabricius ), Acrotomus htcidulus ( Gravenhorst ) are the new records of Turkish fauna; N. ( N. ) valvator Aubert, Monoblastus luteomarginatus ( Gravenhorst ), Kristotomus laetus ( Gravenhorst ) are the new records of Turkish Thracian fauna. Netelia ( Netelia ) testacea ( Gravenhorst ), N. ( N. ) fuscicornis ( Holmgren ), Tryphon ( Tryphon ) zavreli Gregor, T ( T. ) thomsoni Roman, T. ( T. ) signator Gravenhorst, T. ( T. ) rutilator ( Gravenhorst ), Monoblastus brachyacanthus ( Gmelin ), M marginellus (Gravenhorst ), Acrotomus succinctus ( Gravenhorst ) were determined in Turkish Thracian region previously. N. ( N. ) testacea ( Gravenhorst ) and N. (N. J fuscicornis ( Holmgren ) are very common species in Palearctic region.