Trakya Bölgesi (Istranca Dağları) odonata faunası
  1. Tez No: 35170
  2. Yazar: NURTEN HACET
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİHAT AKTAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Trakya, Odonata, taksonomi, fauna, Thrace, Odonata, taxonomi, fauna
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZET Trakya Bölgesi'nde Istranca Dağları Odonata Fauna'sının tesbitine yönelik yapılan bu araştırma, 1992-1993 yıllarında ilkbahar, yaz ve sonbahar periyotlarında sürdürülmüştür.Toplam 39 lokalitede yapılan araştırmada; Zygoptera alttakımından 5 familya ve bu familyalara ait 10 cinse bağlı 14 tür, Anisoptera alttakımından ise 4 familya ve 11 cinse bağlı 19 tür tesbit edilmiştir. Tesbit edilen türlerden Pyrrhosoma nymphula (Sulzer, 1776) ve Aeshna cyanea (Müller, 1764) Trakya Bölgesi için yeni kayıtlardır. Araştırılan habitatlarda en yaygın dağılım gösteren türler Orthetrum brunneum, Ischnura elegans ve Platycnemis penn/pes'tir. Orthetrum brunneum çalışılan 9 farklı habitatın 7'sinde, Ischnura elegans ve Platycnemis pennipes de 6'sında bulunmuştur. Bu türlere dere kenarı, sazlık-çalılık, otsu bitkilerde, ark ve gölet kenarında oldukça sık rastlanmıştır. Yanlız birer habitatta tesbit edilen tür sayısı ise 13'tür. Araştırma bölgemizde tesbit ettiğimiz türler, zoocoğrafik yönden de değerlendirildiğinde köken olarak Palaeogene, Entogene ve Exogene olmak üzere farklı fauna elemanlarını temsil etmektedirler. Akdeniz elemanları ile Eurosibirya elemanlarını içeren ve Palearktik bölgede geniş dağılım gösteren“Entogene”gruba ait türler araştırma yöremizde oldukça yaygındır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY: Odonata Fauna of Thrace Region (Istranca Mountain). In this study, Odonata fauna of Istranca Mountains has been investigated in spring, summer and autumn seasons of the years 1992-1993. During the research, 19 species belong to 11 genus of 4 families of suborder Anisoptera and 14 species belong to 10 genus of 5 families of suborder Zygoptera are determined from 39 different localities. Among these species, Pyrrhosoma nymphula (Sulzer, 1776) and Aeshna cyanea (Müller, 1764) are the new records of Thrace region. In examined habitats, Orthetrum brunneum, Ischnura elegans and Platycnemis pennipes are found to be the most common species. Orthetrum brunneum was observed to be located in 7, Ischnura elegans and Platycnemis pennipes were found to be distributed in 6 of 9 different habitats. These species oftenly observed around streams, irrigation canals, ponds, bushes and grass-type plants. The numbers of species were found only in one habitat are 13. The species established in our research area, zoo-geographically, represent different faunal elements namely Palaeogene, Entogene and Exogene. Species come from“Entogene group”show very wide distribution in palearctic region and are very common in our research area.