Medyanın küreselleşmesi ve yabancı sermayenin Türk medyasına ilgisi
Globalization of media and interest of foreign capital to Turkish media
- Tez No: 351729
- Danışmanlar: PROF. SEMRA ATILGAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Journalism
- Anahtar Kelimeler: Medya, Birleşmeler, Küreselleşme, Yabancı Sermaye, Yatırım, Media, Globalization, Foreign Capital, Investment, Uniting
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Basın Ekonomisi ve İşletmeciliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Küreselleşme kavramı iletişim teknolojilerinin gelişmesi ve yaygın kullanılmasıyla toplumlar arasındaki ekonomik, sosyal,siyasi ilişkilerin artması; ulusal sınırların ortadan kalkarak ortak değerlerin oluşması olarak tanımlanmaktadır. Kavram kimi düşünürlere göre dahil olunması gereken birleştirici bir süreç olarak görülürken; kimi düşünürlere göre ise kimliksizleştiren, eşitsiz büyümeyi hızlandıran bir oluşum olarak görülmektedir. Medya sektörü küreselleşme etkinlerinin en yoğun biçimde yaşandığı sektörlerden biridir. Küresel pazarda yatırım yapan medya, ulusal kimliklerin üzerinde kültürel etkiler yapabilmektedir. Bunun için ülkeler medya sektörüne yabancı sermayeyi çekmek kadar, onu belli bir sınırda da tutmak istemektedir. Türk medya sektöründe yabancı sermayeyi teşvik edici politikanın izlenmesi ve yabancı sermayeyi yerli sermayeyle eşit muameleye tabi tutması, yabancı sermeyenin girişini sağlamaktadır. Doymamış pazar yapısı ve seslenebildiği Türk dünyası gereği, yabancı sermaye -satın alma, ortaklık, know how ve lisans anlaşmaları şeklinde- Türk medya sektöründe yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
That economic, social and political relations have increased with the development of globalization concept and communication technologies and their extensive usage is defined as disapparance of national borders and formation of common values. As this concept is considered as a uniting process that is needed to be involved in, according to some thinkers, it is considered an unidentifiying and accelarating unequal growth concept. Media is one of the sectors that globalization affects most.The media which invests in global market, can have cultural influences and national identities . For that reason, countries want to keep the media in a certain limit inasmuch as attract foreign capital to the media sector.Foreign capital supplies that it enable to equal itself with the domestic capital and follow a politics which incentives domestic capitals in Turkish media sector.Because of greedy marketing structure and its presentation in Turkish world it takes part in Turkish Media as, foreign capital purchase,partnership,know how and license agreement