Maverdi'nin Edebü'd-Dünya ve'd-Din adlı eserinde ahlak eğitimi
Moral education in Maverdi's Edebu'd-Dunya ve'd-Din
  1. Tez No: 351742
  2. Yazar: SUAT AKSAKAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET FARUK BAYRAKTAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Ahlak eğitimi, karakter, şahsiyet, bütünlük, Mâverdî, mürüvvet, Moral, education, character, personality, integrity, Mawardi, mürüvve
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu Araştırmada, Mâverdî'nin Edebü'd-Dünya ve'd-Din'indeki din ve ahlak eğitimi incelendi. Amaç, Mâverdî'nin din ve ahlak eğitimi açısından ileri sürdüğü yaklaşım ve modelin ne olduğunu tespit etmekti. Bilindiği üzere, ahlak eğitimi açısından ahlakî karakterin oluşumu ve şahsiyet yapılanması, önemini koruyan bir problemdir. Bu araştırmada, Mâverdî'ye göre yüksek şahsiyet yapılanmasının niteliği ve insanın manevi oluşumu irdelenmekte ve Mâverdî'nin ileri sürdüğü yüksek şahsiyet modeli“mürüvvet”in, tanımlanmasına çalışılmaktadır. Bu açıdan bakıldığında“mürüvvet”kavramının, Din Eğitimi literatürüne girerek daha çok tanınmasının ve kullanılmasının önemli olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
In this research, religious and moral education in Mawardi's Edebu'd Dunya ve'd Din were examined. The objective, was to establish the model and comprehension that Mawardi put forth in terms of religious and moral education.In the way of moral education, the process of formation of moral character and personality structure is a significant problem. In this study, the formation feature of preeminent-personality and man's spiritual structure were examined. And also the high figure model propounded by Mawardi,“mürüvvet”, was defined. From this perspective,“mürüvvet”should be replaced as a more widely known and used concept in the literature of religious education.