1465 numaralı şer'iye sicili defterine göre Mesudiye'nin ekonomik, sosyal ve kültürel yapısı
Economıc, socıal and cultural characterıstıcs of Mesudiye accordıng to the 1465 registered islamic court records
- Tez No: 351758
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OSMAN AYDINLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Mesudiye, şer'iyye sicilleri, ekonomik, sosyal ve kültürel hayat, Mesudiye, Islamic Court records, economic, social and cultural life
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 286
Özet
Şer'iyye sicilleri tarih alanında yapılan çalışmalarda birinci elden kaynaklardır. Özellikle incelenen yörenin ve dönemin aile yapısı, toplum yapısı, dinî hayatı, ekonomik hayatı ve insanlar arası ilişkileri incelerken bizlere çok önemli veriler sunmaktadır. Bu çalışmada, 1465 numaralı şer'iye sicil defterindeki kayıtların ele alınmasıyla, o dönemin önemli kazâ merkezlerinden Mesudiye'nin sosyal-kültürel ve ekonomik hayatına dair bilgilere ulaşılmıştır. Tezimiz giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde araştırmamız hakkında kısa bir bilgi verdikten sonra Osmanlı şer'iyye mahkemeleri, bu mahkemelerdeki görevliler ile şer'iyye sicilleri ve şer'iyye sicillerinin içeriğinden bahsedilmiştir.Birinci bölümde sicilden elde edilen veriler ışığında H.1323-1325 tarihleri arasında Mesudiye'nin aile yapısı, toplum yapısı, Mesudiye'nin fizikî ve mimarî yapısı, Müslim-gayr-i Müslim münasebetleri, halkın kullandığı eşyalar, halkın kullandığı ünvanlar, vakıf müessesesi, meslekler, halkın geçim kaynakları, miras işlemleri konuları ele alınmıştır.İkinci bölümde ise 1465 numaralı Mesudiye şer'iyye sicilinin transkripsiyonu verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Sharia Court Records are primary sources of studies in the field of history. Sharia Court Records provide us with significant data regarding family structure, social structure, religious life, economic life of the period and region examined and relationships between people.In this study, by handling 1465 registered Islamic Court records, significant information was obtained concerning the social, cultural and economic life of Mesudiye, important district centers of that period. Our thesis consists of an introduction and two parts. After giving a brief overview of our research, it was mentioned concerning Ottoman Islamic Court, officers in these courts, Islamic Court records, the contents of Islamic Court records in the Introduction. In the first chapter, Mesudiye family structure, social structure, physical and architectural structure Of Mesudiye Muslim-non-Muslim relations, goods used by the public, titles used by the public, Waqf institutions, occupations, their livelihood, heritage operations between 1323-1325 AH were discussed in the light of the data obtained from the Islamic Court records.In the second part, 1465 registered Islamic Court records are transcribed.