Muhammed Ahmed Halefullah, Muhammed Arkoun, Nasr Hâmid Ebû Zeyd ve Hasan Hanefî'nin Kur'ân'la ilgili görüşlerinin temelleri ve kaynakları
Muhammed Ahmed Halefullah, Muhammed Arkoun, Nasr Hâmid Ebû Zeyd, and Hasan Hanefî's views, basics and sources about Quran
  1. Tez No: 351838
  2. Yazar: HASAN HÜSEYİN İSLAM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İDRİS ŞENGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'ân, Edebî İctimaî Tefsir, Muhammed Ahmed Halefullah, Muhammed Arkoun, Nasr Hâmid Ebû Zeyd ve Hasan Hanefî, Quran, aggregation of literary commentary, Halefullah Mohammed Ahmed, Mohammed Arkoun, Nasr Hâmid Abu Zayd, and Hassan Hanafî, Method, the commentators
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Kur'ân'ın nüzûlünden günümüze kadar Kur'ân'ı daha iyi anlayabilmek adına birçok tefsir çalışması yapılmıştır. 19. asırdan itibaren bu paralelde bilimsel, tasavvufî, fıkhî, konulu ve ictimaî edebî tefsirler yazılmış ve yazılmaya devam edilmektedir. Kur'ân'ın bir hidayet rehberi olduğunu ve onun beyan mucizesi bir kitap olduğunu kanıtlamak için yapılan tefsir çeşitlerinden birisi de ictimaî edebî tefsirdir. İctimaî edebî tefsir çalışmaları, 2/9. Asırdan itibaren ivme kazanan dil ve edebiyat alanındaki faaliyetlerin, Kur'ân'daki kelime, cümle, irâb, temsil, istiare gibi özelliklerini ortaya çıkarmak için gösterilen gayretler, dil ve edebiyat sahasını zenginleştirmiştir. Ebû Ubeyde'nin Mecâzu'l-Kur'ân, el-Esmâ'i'nin Luğatu'l- Kur'ân'ın nüzûlünden günümüze kadar Kur'ân'ı daha iyi anlayabilmek adına birçok tefsir çalışması yapılmıştır. 19. asırdan itibaren bu paralelde bilimsel, tasavvufî, fıkhî, konulu ve ictimaî edebî tefsirler yazılmış ve yazılmaya devam edilmektedir. Kur'ân'ın bir hidayet rehberi olduğunu ve onun beyan mucizesi bir kitap olduğunu kanıtlamak için yapılan tefsir çeşitlerinden birisi de ictimaî edebî tefsirdir. İctimaî edebî tefsir çalışmaları, 2/9. Asırdan itibaren ivme kazanan dil ve edebiyat alanındaki faaliyetlerin, Kur'ân'daki kelime, cümle, irâb, temsil, istiare gibi özelliklerini ortaya çıkarmak için gösterilen gayretler, dil ve edebiyat sahasını zenginleştirmiştir. Ebû Ubeyde'nin Mecâzu'l-Kur'ân, el-Esmâ'i'nin Luğatu'l- Kur'ân kitapları; Ferra, Kisâ'î, Ahfeş, Zeccâc gibi müelliflerin“Me'âni'l-Kur'ân”ismiyle maruf eserleri; Câhız'ın Nazmu'l-Kur'ân ve İbni Kuteybe'nin Müşkilü'l- Kur'ân; Abdulkâhir el-Cürcânî'(471 veya 474) nin“Delâilu'l-İ'caz”ve“Esrâru'l- Belâğâ”ve Zemahşerî' (528) nin“el-Keşşaf”adlı eserlerini bu bağlamda zikredebiliriz. 19. ve 20. yy.'da Batı âlemindeki bilimsel ilerleme ve keşifler neticesi, İslâm dünyasında geri kalmışlık kompleksi gibi sebeplerle edebî ictimaî ekol denilen tefsir çalışmaları son dönemde oldukça yaygınlık kazanmıştır. Biz, bu çalışmamızda edebî ictimaî tefsir metodu konusunda özet bilgi verdikten sonra İslâm dünyasında yapılan bu çalışmalara kısaca göz atmak suretiyle son dönemde edebî ictimaî tefsir alanında çalışma yapan ve tezimizin MUHAMMED AHMED HALEFULLAH, MUHAMMED ARKOUN, NASR HÂMİD EBÛ ZEYD VE HASAN HANEFÎ'NİN KUR'ÂN'LA İLGİLİ GÖRÜŞLERİNİN TEMELLERİ VE KAYNAKLARI II konusunu teşkil eden dört önemli ismin (Muhammed Ahmed Halefullah, Muhammed Arkoun, Nasr Hâmid Ebû Zeyd ve Hasan Hanefî) Kur'ân'la ilgili görüşlerinin kaynaklarını ve temellerini tespit etmeye ve açıklamaya çalıştık. Bu yazarlarımızın ele aldığı konular hakkında ve yaşadıkları dönemden günümüze kadar, bu düşünürler hakkında görüş bildiren müfessirlerin ve ilim adamlarının açıklamalarını vermeye gayret gösterdik. Çalışmamızın sonunda, tahlilini yaptığımız bu yazarlarımızın görüşleri, kaynakları ve temellerini referans alarak, edebî ictimaî tefsir metoduna taraf ve karşı olanların haklı gerekçelerini belirlemeyi hedefledik.
Özet (Çeviri)
Behalf of the revelation of the Qur'an to the present day many exegetical study was conducted for better understand of the Qur'an. Since 19th century, accordingly, scientifîc, mystical, fîqh, topical and social literary commentaries have been written and have been being written. In order to prove that the Quran is a guidance and a book that is mu'cizi'l-declaration by social literary exegesis of one of the varieties of interpretation. Literary studies by social commentary 2/9. Century, gained momentum from the activities in the fîeld of language and literature, the Qur'anic word, sentence, i'râb, representation, shown in the efforts to bring out features such as metaphor, language and literature has enriched the fîeld. Of Mecâzu'l-Qur'an Abu Ubeyde, of al-Quran books Esmâ'i, Luğatu'l-Ferra, Kisâ'î, Ahfeş, Zeccâc well known works, such as the name of the author Me'âni'l-Qur'an, of Nazmu'l-Qur'an Cahiz and of Müşkilü'l-Qur'ân Ibn Kuteybe AbdulKâhir al-Jorjani (471 or 474) of the Delâilu'l-İ'caz and Esrâru'l-Belaga, inimitable and of el-Keşşaf Zemahşerî' (528) from the works of al-Scout be mentioned in this context. 19 and 20 century. scientifîc progress and discoveries in the world of the West as a result of complex reasons such as the backwardness of the Islamic world, so-called school of literary interpretation by social work fairly recently become widespread. Summary information on this study, we literary method after by social commentary in the Islamic world after a short glance at these studies by social commentary recently working in the fîeld of literature and the thesis of the name that is the subject of four major Halefullah Mohammed Ahmed, Mohammed Arkoun, Nasr Hâmid Abu Zayd and Hasan Hanafî Explore the Qur'an and the MUHAMMED AHMED HALEFULLAH, MUHAMMED ARKOUN, NASR HÂMİD EBÛ ZEYD, AND HASAN HANEFÎ'S VIEWS, BASICS AND SOURCES ABOUT QURAN IV opinions of tried to identify and describe the basics. Writers on the themes of this period to present their views on these authors and showed that specifîes of the commentators and scholars try to give explanations. At the end of this study, analysis of the foundations of our resources and reference to the opinions of the writers, literary, and those who think positively or negatively against method of social literary interpretation were aimed to determine the right reasons.