Kahramanmaraş'ta kuyumculuk faaliyetleri
Activities of jewelry in Kahramanmaras
- Tez No: 351839
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET GÜRBÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Kuyumculuk, Kümelenme, Sanayi, Kahramanmaraş, Jewelry, cluster, Industry, Kahramanmaras
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Türkiye'de kuyumculuk sektöründe, işgücü ve üretim kapasitesi en fazla olan ilimiz İstanbul'dan sonra Kahramanmaraş'tır. Türkiye'de üretilen takı miktarının yaklaşık %8-10'unu Kahramanmaraş ili karşılamaktadır. Kahramanmaraş'ta kuyumculuk sektörü zanaatsal bilgiye dayalı, küçük ve orta ölçekli sanayi firmalarının egemen olduğu ve fason ilişkilerin yoğunlaştığı yerel sanayi kümelerinden biridir. Bu çalışmanın amacı Kahramanmaraş şehrinde kuyumculuk mesleğinin seçilmesinde etkili olan faktörlerin, Kahramanmaraş'ta takı imalat atölyelerinin yerinin belirlenmesine etki eden faktörlerin ve imalathanelerin kümelenmelerinin nedenlerinin tespit edilmesidir. Aynı zamanda üretilen ürünlerin pazarlama şekli ve sorunları ile kuyumculuk sektörünün geliştirilmesi için yapılması gerekenlerin belirlenmesi bu çalışmada amaçlanmıştır. Kısaca, Türkiye'de söz sahibi olan Kahramanmaraş'ın kuyumculuk sektöründe uzmanlaşma ve kümelenme nedenleri analiz edilmiştir. Bu çalışmada veri toplama aracı olarak anket metodu tercih edilmiş ve 2 bölümden oluşan anket uygulanmıştır. Birinci bölümde; anketörlerin kişisel ve işletme bilgileri ile ilgili sorular, ikinci bölümde ise Kahramanmaraş'ta kuyumculuk sektörünü etkilediği düşünülen faktörlerin analizine yönelik sorular sorulmuştur. Anket sonuçları SPSS istatistik proğramı ile analiz edilmiştir. Kahramanmaraş'ta kuyumculuk sektörünün gelişmesinde en temel faktör ya da bileşenin nitelikli işgücü ve bunun ortaya çıkardığı sosyal sermayenin olduğu belirlenmiştir. Kahramanmaraş şehrinde kuyumcu atölyeleri, şehir merkezinde güvenliğin sağlandığı birbirine yakın iş merkezlerinde kümelenmiştir. Kuyumculuk sektöründe kümelenmeye bağlı olarak Kahramanmaraş'ta yerel networklaşmanın çok iyi durumda olmasına karşılık uzak mesafeli networklaşmanın olmadığı görülmektedir. Bu durum, Kahramanmaraş'ta kuyumculuğu bölgesel ölçekte önemli kılarken küresel ölçekte ise önemsiz kılmıştır. Kahramanmaraş'ta kuyumculuk sektörünün gelişmesi ve rekabet gücü açısından hem yakın hem de uzak mesafeli işbirliği ve networklaşmanın bir arada olması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
The city which has got the highest work force and production capacity in Goldsmiths' sector in Turkey is Kahramanmaraş following İstanbul. Kahramanmaraş supplies approximately 8 to 10 % of the total jewellery produced in Turkey. The Goldsmiths' sector in Kahramanmaraş is based on artisan knowledge and dominated by the small and medium sized industrial enterprises. It is also regarded as one of the local industry branches mainly concentrated on contract manufacturing. This study aims to point out the factors influencing to choose goldsmith as a profession and to spot the workplaces of jewellery production, and to find the reasons why these workhouses aggregate in a single site. This study also aims to determine the marketing strategies and marketing problems of the products and the actions to be taken in order to develop the Goldsmiths' sector. In brief, the reasons of specialization and aggregation of Kahramanmaraş Goldsmiths' sector have been analyzed. In this study, surveying method is used for data collection and a survey consisting of two parts has been carried out. In the first part; questions regarding the personal and business information of the survey participants and in the second part the ones related to the analysis of the factors which are considered to influence the Goldsmiths' sector in Kahramanmaraş have been asked. The survey results have been analyzed through the SPSS statistical programme. It is found out that the most basic factor or component in the development of Kahramanmaraş Goldsmiths' sector is qualified workforce and the social capital resulting from this workforce. The jewellery workhouses in Kahramanmaraş are aggregated closely to each other in the business centres located in the city centre where the security is ensured and as a result of this aggregation in the Goldsmiths' sector, it is seen that a local network in Kahramanmaraş has been settled very well but a long distance network has not been established yet. This situation has made Kahramanmaraş Goldsmiths important in local scale but insignificant in global scale. In terms of the development of Goldsmiths' sector and competitive power in Kahramanmaraş, both close and long distance collaboration and network should be established.