Edebiyat-eğitim ilişkisi
Relationship between literature and education
- Tez No: 351837
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM ERŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Edebiyat, Eğitim, Dil, İletişim, Kültür, Sanat
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 255
Özet
İçinde yaşadığımız toplum hayatının en önemli konularından biri hiç kuşku yok ki“eğitim”dir. Devletler bu konuda kendilerine en uygun olan birtakım eğitim politikaları geliştirmekte ve bunu uygulamaktadırlar. Bunda amaç daha iyi, daha gelişmiş bir topluma ulaşma isteği vardır. Eğitim çalışmalarının başarıya ulaşmasında da elbette birçok etken vardır. Onlardan biri de verilecek eğitimin“yöntem/teknik”boyutudur. Yöntem bir bilginin, dersin, kazanımın nasıl verileceğiyle ilgili genel bir adlandırmadır. Yöntem ve teknikler üzerine yapılan çalışmalar eğitim çalışmalarına kolaylık sağlar. Bu kolaylığa bir katkı oluşturması bakımından“edebiyat-eğitim ilişkisi”nin ele alınması da bir fayda sağlayabilir. Çünkü edebiyat, klasik edebiyatımız açısından bakıldığında“edep”kökünden geldiği üzerinde sıkça durulmaktadır ve eğitimin en önemli unsurlarını oluşturan“kişilik, ahlâk, terbiye, ölçülü olma”gibi kavramlar doğrudan“edep”in içinde değerlendirilmektedir. Bu konu, İslam tesiriyle şekil kazanmış olan edebiyatımızın bir boyutunu oluşturur. Ancak meselenin Batı kültürü açısından bakılması durumunda her ne kadar aynı sonuç söz konusu olmasa da yine edebiyat ile eğitim arasında sıkı bir ilişki vardır. Batı'da edebiyat daha çok“sanatsal zevk”yönüyle etkileme amacına bağlı olarak değerlendirilir. Dolayısıyla edebiyat“etkileme- telkin etme”yönüyle de dolaylı olarak bir eğitim işlevi görür. Bu çalışmada yukarıda da değinildiği gibi öncelikle edebiyat eğitim yakınlığı“edep”kavramı çerçevesinde değerlendirilmiştir. Konunun“sanat, fayda, yöntem, içerik”yönleri ortaya konmuştur. Ardından“edebiyat”ve“eğitim”kelimeleri üzerinde durulmuş ve bu iki kavramın müşterekleri sayılan“dil, kültür ve sanat”unsurlarına değinilmiştir. Edebiyatın bir eğitim yöntemi olup olamayacağı hakkında değerlendirmeler yapılmış ve edebi türler yönünden de konunun değerlendirmesi yapılmıştır. Konunun somutlaştırılması adına örnekleme oluşturabilecek bazı eserlerle edebiyat-eğitim ilişkisi sonuca bağlanmıştır. Buna göre edebiyat bir yöntem ve teknik olarak, eğitim çalışmalarında kullanılabileceği sonucuna ulaşılmıştır. Çalışmamızın, eğitim hayatına yeni bir bakış açısı kazandırarak bu yöndeki faaliyetlere katkı sunacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
We live in one of the most important issues in community life, there is no doubt that“training”is the most suitable to them in this regard, certain States in education policies in developing and. There's a better, more advanced society the purpose of the request. Education, thereby contributing to the success of the work, of course, there are many factors. One of them is the size of the education to be given to the“method/technique”. How to export the information, do you think, gain method is a general one about it is important. Studies on educational methods and techniques that work. This will create a contribution in terms of convenience“literature-education relationship”can also be considered a benefit of. Because literature, from the perspective of“decency”comes from the root of the classic he mocked our literature is often considered one of the most important elements of education and on the“personality, morality, decency, moderation, decency,”direct“concepts like”being in it. This topic creates a scale model, and the size of the figure of the Islamic our literature sources has won. However, if you look in terms of the Western culture, although the matter is the same, the result is out of the question, although it still has a tight relationship between literature and education. In the Western literature for the purpose of influencing a lot more depending on the“artistic pleasure”aspect of. Hence literature“influence-suggestion”and indirectly acts as a training across the Board. In this study, as mentioned above, primarily within the framework of the concept of“decency”literary education was evaluated. Topic“Arts, benefit, method, content”aspects. Then click on the words“focused”and“training”of literature and the meeting of these two concept“language, culture and art”which have been mentioned. Literature is a training method that has been made in terms of literary types and considerations for the evaluation of the subject. Some works of literature, which are the subject of sampling concretization education relationship concludes. According to this literature, can be used in a method, and reached the conclusion that technically, education. This study, by giving a new perspective on life education in this respect is thought to contribute to the activities to offer. Key words : Literature, Education, Language, İntercommunication, Culture, Art