The molecular typing of methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA) infection isolates and investigation of mecA gene
Metisilin rezistan Staphylococcus aureus (MRSA) infeksiyonlarında izolatların moleküler tiplendirilmesi ve mecA geninin araştırılması
  1. Tez No: 351864
  2. Yazar: SÜMEYRA ÖZEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FAHRETTİN GÜCİN, YRD. DOÇ. DR. FAHRİ AKBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: MRSA, Staphylococcus aureus, Antibiyotik Dirençliliği, Moleküler Tiplendirme, Epidemiyoloji, mecA Geni, MRSA, Staphylococcus aureus, Antibiotic resistance, Molecular typing, Epidemiology, mecA gene
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Çoklu dirençli gram-pozitif bakteriler tüm hastaneler ve toplumlarda büyüyen bir problemdir. Metisilin dirençli Staphylococcus aureus'un 1961'in başlarında Avrupa'da görülmeğe başlandığı ilk kez rapor edilmiş, sonraki onbeş yıldan günümüze dünya genelinde çoklu antibiyotik direncine sahip patojenler olarak yayılmışlardır.Metisilin dirençli Staphylococcus aureus'lar (MRSA) önemli patojen bakterilerdir. Özellikle yoğun bakım ünitelerindeki hastalarda ciddi sağlık problemlerine yol açmaktadırlar. Türkiye ve dünyada yoğun bakım ünitelerindeki vücut direnci düşmüş hastalarda ölümlere neden olabilmektedirler.Metisilin gibi güçlü antibiyotiklere bile direnç geliştirdiklerinden dolayı tedavi zorlukları vardır ve kontrol altında tutulmaları gerekir. Önemli nozokomiyal patojenlerden olan Staphylococcus aureus'un bulunduğu ortama uyum yeteneği yüksektir. Kuraklık gibi dış ortam koşullarına da dayanıklıdır.Ayrıca çoklu antibiyotik direncinin diğer bakterilere de aktarılmasında etken ajan bakteriler oldukları düşünülmektedir. Bunlar salgınlara neden olmaktadır. Bu yüzden epidemiyolojik takip gereklidir.İstanbul Ünivesitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesindeki kliniklerin hastalarından izole edilmiş MRSA izolatlarının plazmid profil analizi ile moleküler tiplendirilmeleri yapıldı. Metisilin direncinden sorumlu olan mecA geni PCR ile saptanmıştır. İzole edilen Plazmid DNA' nın karşılaştırılmaları yapılarak ve mecA geninin saptanması yapılarak epidemiyolojik çalışmalara katkı sağlamak amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Multidrug-resistant gram-positive bacteria are a growing problem in both hospitals and community. Methicillin?resistant Stapphylococcus aureus (MRSA) was first reported sporadically in Europe beginning in 1961 and over the span of the last 15 years has emerged as a major multidrug-resistant pathogen worldwide.Methicilline resistance Staphylococcus aureuses are important pathogenic bacteria. Especially they cause serious health problems in the intensive care unit?s patients. They can cause death in Turkey and around the world, which patient shave fallen immunity.Medical treatment is difficult, because of meticillin and the other some antibiotics? resistance, and they must be under the control. Important nosocomial pathogens which from Staphylococcus aureus?s adaptation capacity is elevated against environmental conditions such as aridity. Besides, MRSA?s are agent bacteria for multipli-antibiotic resistance to the other bacteria. They have caused epidemic. For that reason epidemiologic control is needed.In this study, have made molecular typing of MRSA isolates which isolated patients from Istanbul University Medicine Faculty by using plasmid profile analysis. MecA gene which is responsible for methicillin resistance was detected with PCR. By comparing to isolated plasmid DNA?s and detecting mecA gene, to make contribution to epidemiologic studies are aimed.