Tasarlanmış şekle sahip çinko oksit (ZnO) partiküllerinin üretimi ve in-vitro toksisitesinin değerlendirilmesi
Synthesis of zinc oxide (ZnO) particles with designed morphology and evaluating their in-vitro toxicity
- Tez No: 351890
- Danışmanlar: PROF. DR. ENDER SUVACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Seramik Mühendisliği, Metallurgical Engineering, Ceramic Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çinko Oksit, güneş kremi, plaka, toksisite, Zinc oxide, sunscreen, plate-shaped, toxicity
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Nano partiküllerin, kozmetik sektöründe özellikle deri ile teması bulunan güneş kremi gibi ürünlerde kullanımı gittikçe artmaktadır. Nanopartiküllerin kullanımı getirdiği üstün özelliklerle beraber toksikoloji gibi dezavantajları da beraberinde getirmektedir. Çinko oksit partikülleri de sahip olduğu fiziksel UV koruma özelliğinden dolayı tercih edilmektedir. Bu çalışmada nano birincil tanelere sahip mikron boyutlu plaka şekilli çinko oksit tozlarının üretim yöntemi, sentez koşulları ve getirdiği nihai özellikleri detaylı olarak incelenmiştir. Yaklaşık 2-10µm boyutlara sahip nano kalınlığa sahip transparan Çinko Gliserolat kompleksi elde edilmiştir. Sentezlenen tozların tane boyut dağılımı ve sinterlenme davranışı incelenmiştir. Aynı zamanda üretim miktarını arttırma çalışması yapılmıştır. Plaka şekilli ZnO ile nano boyutlu ZnO tozları karşılaştırılmalı olarak TIG-114 (fibroblast) hücrelerinde in-vitro sitotoksisite (MTT) ve genotoksisite (KOMET) testleri uygulanmış ve plaka şekilli tozlarının nano boyutlu ZnO tozlarına göre daha az toksik olduğu görülmüştür. Plaka şekilli ZnO partikülleri mikroemülsiyon formülasyonuna dönüştürülmüş ve UV-görünür spektrumları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Nano particles in contact with the skin, especially in the cosmetics industry is increasingly used in products such as sunscreen. The use of nanoparticles, brings together cutting-edge features such as toxicology brings disadvantages. The zinc oxide particles is preferred because of its physical properties of the UV protection. In this study, producing method of micron-size plate-shaped zinc oxide with primary nanoparticules, and the synthesis conditions of the final properties were examined in detail. Zinc Glycerolate complex has a dimensions of about 2-10 µm with in the nano thickness transparent structure was obtained. Particle size distribution of the synthesized powders and sintering behavior was investigated. Study was carried out at the same time to increase the amount of production. In-vitro citoxicity (MTT) and genotoxicity (KOMET) tests on between plate-shaped particles synthesized ZnO and nano sized ZnO are examined on TIG-114 (fibroblast) cells. Toxicity results show that plate shaped ZnO particules are less toxic than nano sized ZnO. Microemulsion formulations made in the region of the application of powders and UV-Vis transmittance of these formulations were measured.