Transparan SiAlON seramiklerin sinterleme ve başlangıç kompozisyonunun etkilerinin incelenmesi
Investigation of effects of starting composition and sintering conditions on transparent SiAlON ceramics
  1. Tez No: 351891
  2. Yazar: SUNA AVCIOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMRA KURAMA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Seramik Mühendisliği, Engineering Sciences, Ceramic Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: SiAlON, AlN-politip, SPS, GPS, Optik özellikler, Mikroyapı, SiAlON, AlN-politypes, SPS, GPS, Optical properties, Microstructure
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
Bu çalışmada süreç parametrelerinin SiAlON seramiklerin optik özellikleri üzerine etkilerinin araştırılması ve bu parametrelerin kontrolü sağlanarak SiAlON seramiklerin optik özelliklerinin iyileştirilmesi amaçlanmıştır. Transparan ?-SiAlON seramiklerin optik özelliklerine sinterleme katkısı türünün ve miktarının etkilerini incelemek amacıyla üç farklı katyon (Dy+3, Y+3, La+3) seçilmiş ve her katyon için dört farklı kompozisyonda ((m=2n=2), (m=n=1,2), (m=n=2), (m=n=1)) çalışılmıştır. Yüksek enerjili mekanik öğütme yöntemi ve geleneksel yöntemle hazırlanan tozlar SPS ve GPS yöntemleri kullanılarak sinterlenmiştir. Üretilen numuneler taramalı elektron mikroskobu (SEM), x-ışınları analizi ve FTIR ile karakterize edilmiştir. Nano boyutlu başlangıç tozu ve katkı maddesi olarak Dy+3 kullanımının -SiAlON seramiklerin optik özelliklerini iyileştirdiği tespit edilmiştir. Sinterleme sıcaklığı ve basıncın diğer sinterleme parametrelerine kıyasla yoğunluk, mikroyapı dolayısıyla optik ve mekanik özellikler üzerinde daha etkili olduğu gözlemlenmiştir. Sonuçlar yoğunluk, faz kompozisyonu, mikroyapı ve optik özellikler göz önünde bulundurularak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of process parameters on the optical properties of SiAlON ceramics by providing control of these parameters is intended to improve the optical properties of SiAlON ceramics. In order to examine the effects of the type and amount of the sintering additives on the optical properties of transparent ?-SiAlON ceramics, three different cation (Dy+3, Y+3, La+3) and for each cation four different compositions ((m=2n=2), (m=n=1,2), (m=n=2), (m=n=1)) were selected and studied. The starting powders produced by high energy mechanical milling method and the conventional method were sintered by SPS and GPS. Samples were characterized by scanning electron microscope (SEM), X-ray diffraction (XRD), Fourier transform infrared spectroscopy (FTIR) measurements. Nano-sized starting powders and Dy+3 as an additive use has been found to improve the optical properties of ?-SiAlON ceramics. Compared to the other sintering parameters temperature and pressure were observed to be more effective on density, microstructure, hence on the optical and mechanical properties. The results were discussed using the relationship between density, phase composition, microstructure and mechanical properties.