A quantitative analysis on the probable factors affecting the success of e-government transformation in Turkey: A study based on the data of internal and external stakeholders
Türkiye'de e-devlet dönüşümünün başarısını etkileyen olası faktörler üzerine sayısal bir analiz: İç ve dış paydaş verilerine dayalı bir araştırma
- Tez No: 351909
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVGİ ÖZKAN
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Bilim ve Teknoloji, Computer Engineering and Computer Science and Control, Science and Technology
 - Anahtar Kelimeler: Turkey, e‐government, transformation, success, stakeholder
 - Yıl: 2013
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Enformatik Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu çalışma Türkiye'de e-devlet dönüşümünün başarısı ile literatürde bu başarının nedeni olduğu varsayılan on sekiz başarı faktörü arasındaki ilişkiyi dört merkezi ve dört yerel kamu kurumundan toplanılan veriyi kullanarak incelemektedir. Çalışma e-devlet dönüşüm başarısını bağımlı değişken, on sekiz başarı faktörünü bağımsız değişken olarak kabul eden ilişkisel bir model kullanmaktadır. Çalışma literatürdeki benzer çalışmalardan farklı olarak konunun teknik, sosyal, organizasyonel, ekonomik, politik ve hukuki boyutlarını eş zamanlı inceleyen ve analizlerini gerçekleştirirken sadece dış paydaşların (e-devlet hizmetini kullanan insanlar) verilerini değil iç paydaşların (kamu kurumlarında e-devlet hizmeti sunmak için çalışan insanlar) verilerini de kullanan çok boyutlu ve sayısal bir çalışmadır. Çalışma ortak bir anketle her bir paydaş grubundan 400'den fazla cevap toplamakta ve bağımlı değişken ile bağımsız değişkenler arasındaki muhtemel ilişkileri korelasyon, regresyon ve faktör analizleri yoluyla araştırmaktadır. Bu analizlerin temel sonuçlarına göre muhtemel başarı faktörleri ile dönüşüm başarısı arasında güçlü ve pozitif ilişkiler var olmasına rağmen bu ilişkilerin hiçbiri literatürdeki diğer sözel çalışmalarda varsayıldığı gibi neden sonuç ilişkisi değildir. Anahtar Kelimeler:Türkiye,e‐devlet,dönüşüm,başarı,paydaş
Özet (Çeviri)
This study analyses the relationship between the e-government transformation success in Turkey and the eighteen success factors commonly assumed to be the causes of the success in the literature by using the data collected from four central and four local Turkish public institutions. It uses a quantitative methodology, which considers the e-government transformation success as the dependent variable and the eighteen success factors as the independent variables in a relational model. Apart from the similar studies in the literature, this study is a multidimensional quantitative one considering technical, social, organizational, economic, political and legal dimensions of the subject concurrently and it uses the data of not only external stakeholders (people using the e-government services) but also internal stakeholders (people working in the public institutions to provide the e-government services) while doing its analyses. The study collects more than 400 responses with a common survey from each stakeholder group and evaluates the possible relationships between the dependent variable and the independent variables by using the correlation, the regression and the factor analyses. The main results of these analyses show that even though there are significant and positive relationships between the probable success factors and the transformation success, these relationships are not cause and effect relationships as assumed in the other qualitative studies in the literature.