Deniz çayırlarında Posidonia oceanica (L.) delile'nın Alanya kıyılarındaki mevsimsel değişimleri
A type of seagrass named Posidonia oceanica (L.) delile's seasonal changes at the coast of Alanya
- Tez No: 351910
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSMAİL İBRAHİM TURNA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Deniz çayırları, Posidonia oceanica, Alanya, Akdeniz
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Temel Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışma, Alanya kıyılarında iki farklı istasyon ve derinliklerde dağılım gösteren deniz çayırlarından Posidonia oceanica?nın 2010 ve 2011 yıllarında saptanan mevsimsel örneklemeleri ile yürütülmüştür. P. ocanica?nın hasır tabakası kalınlığı orta ile ince olarak belirlenmiştir. P. ocanica?nın minumum tepe yüksekliği 12.06±0.40 cm maksimum tepe yüksekliği 29.36±1.31 cm olarak belirlenmiştir. P. ocanica?nın dikey rizomlarının sayısı en yüksek 134.75±0.14 adet/m2 en düşük ise 91,75±0.23 adet/m2 olarak saptanmıştır. P. oceanica?ya ait yaprak sayıları 315.25±0.57 adet/m2 ile 793±0.72 adet/m2 arasında değişmektedir. P. oceanica?nın yaprak sayılarındaki azalma ve popülasyon yoğunluğunda farklılıklar saptanmıştır. Alanya kıyılarındaki P. ocanica?ların morfolojik ve karakteristik özellikleri, Akdeniz kıyılarındaki diğer P. ocanica çayırları ile benzerlik göstermiştir. Bu çalışmada elde edilen sonuçlar P. ocanica?ların lesepsiyen balıkların baskısı altında olabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, two different stations and depths coast of Alanya sea meadows of Posidonia oceanica?s distributed was carried out by examples of seasonal at 2010 and 2011. The mat layer thickness of P.oceanica was determinated as medium and thin. The maximum peak heights of P.oceanica was measured 29.36±1.31 cm while the minimum value was found as 12.06±0.40 cm determined. It was found the highest vertical Rizomes of P.oceanica was 134.75±0.14 number/m2 while the minimum value 91.75±0.23 number/m2 determineted. The number of leaves of P. oceanica was changed between 315.25±0.57 number/m2 - 793±0.72 number/m2 The differances population density and the decrease number of leaves P.oceanica was determined. The morphological and characteristic species of P.oceanica in Alanya coast was showed similar with the other P.oceanica meadow in mediterrian coast of Turkey. The result of suggest that P.oceanica could be negative effective of lessepsian fishes.