Doğrusal hareketli asenkron motor hız kontrolünün bulanık mantık tabanlı skalar kontrol yöntemi ile gerçekleştirilmesi
Implementation of fuzzy logic based scalar control method for the speed control of linear induction motor
  1. Tez No: 351928
  2. Yazar: MEHMET ALİ USTA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADEM SEFA AKPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Doğrusal hareketli asenkron motor ve tasarımı, bulanık mantık, skalar kontrol, gerçek zamanlı veri toplama, Matlab/xPC Target, Linear induction motor and design, fuzzy logic controller, scalar control, real time data acquisition, Matlab/xPC Target
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu tez çalışmasında tek yanlı doğrusal hareketli bir asenkron motor (DHAM) tasarlanarak gerçek zamanlı hız kontrolü gerçekleştirilmiştir. Yapılan çalışmalarda ilk olarak DHAM?lerin özellikleri, yapısı ve tasarım aşamasında göz önüne alınması gereken kriterler üzerine durulmuştur. Aynı zamanda DHAM?lerde oluşan elektromanyetik olaylar açıklanmış ve bu olaylardan en önemlisi olan uç etkilerin hava aralığındaki alan dağılımına olan etkisi analiz edilmiştir. Yine bu tez kapsamında literatürde yapılan çalışmalar göz önüne alınarak DHAM?ler için en uygun eşdeğer devre elde edilmiştir. Uygulamaya yönelik hız kontrolü için döner asenkron motorlara uygulanan skalar hız kontrol sistemi kullanılmıştır. Hız geri beslemesi için gerekli kontrol işlemi ise bulanık mantık denetleyici kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Tasarlanan motor için önerilen bu kontrol yapısı PCI 6259 veri toplama kartı ile gerçek zamanlı olarak gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the real time speed control of the designed single sided linear induction motor is realized. In our studies, firstly, our main focus is on the features and structure of LIMs and the criteria which should be taken into consideration during the design process. In the meantime, the electromagnetic phenomena in LIMs are defined and the end effect in field distribution throughout air gap, the most important one of electromagnetic phenomena, is analyzed. Moreover, the most proper equivalent circuit for LIMs is obtained by considering studies in the literature. The scalar speed control system applied to rotary ınduction motors is used for the aim of speed control in the practical application. Required control process for speed feedback is realized using fuzzy logic controller. The control structure suggested for designed motor is performed in the real time with PCI 6259 data acquisition card.