Doğrusal hareketli asenkron motorun bulanık mantık ile kontrolü
Fuzzy logic control of li̇neer induction motor
  1. Tez No: 78048
  2. Yazar: MUSTAFA AKTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEFA AKPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bulanık Mantık ve Kontrolör, Doğrusal Hareketli Asenkron Makina
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
ÖZET Doğrusal Hareketli Asenkron Motorların (DHAM) günümüzde çok geniş uygulama alanları bulunmaktadır. Bunların en önemlisi ise yüksek hızlı trenlerdir. DHAM'lerin dönen motorlara oranla kayıpları ve uç etkileri oldukça fazla olduğundan verimleri de düşüktür. Hem küçük hızlı hem de yüksek hızlı uygulamaları için hız kontrolü önemli bir işlemdir. Hız arttıkça kontrolün de hızlı olması istenmektedir. Bunun için de kontrolde“Bulanık Mantık”yöntemine başvurma kaçınılmazdır. Bulanık Mantık ile kontrol son zamanlarda hız gerektiren sistemlerde de kullanılmaya başlanmıştır. Çalışmamızda DHAM'nin Bulanık Kontrol ile hız kontrolü yapılmaktadır. Bulanık Kontrolör, Bulanı Değişkenler kümesine dayanarak optimum anahtarlama durumunu seçmektedir. Bulanık Kontrolör makine hız tepkesine dayanılarak akım ve akı vektörlerinin ve dolayısıyla gerilim ve frekansın gözlenmesi ile oluşturulmuştur. Elde edilen sonuçlar, uygulanan yöntemle, kalkış anındaki akı, kuvvet ve hız tepkelerinin, kuvvet kontrol değişimlerindeki tepkelerin, geleneksel kontrol yöntemlerinden daha iyi bir şekilde elde edildiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Nowadays Linear Induction Motors (LIM) have very wide applications in technique. The important one of these is the train with high speed. Since LIMs have higher losses compared to the rotary induction motors and end effects, their efficiency is quite low. Therefore, the speed control in LIM presents different features. For instance, as the speed increases, the process of speed control and mechanical responses must be very quick. Therefore, in this thesis, the Fuzzy Logic control method has been chosen for the speed control of the LIM under examination with the Fuzzy Logic, the optimal switching angle for the PWM which is used to control the speed of the LIM can be obtained. Fuzzy rules are formed by observing the current and flux vectors, thereby the voltage and frequency. The results obtained from the method mentioned above the response time of the flux, the mechanical force and the speed is shorter than that of conventional control methods. Also, ossilations in the mechanical force and velocity have smaller amplitude and die away very rapidly. Keywords : Lineer Induction Motor, Fuzzy Logic and Control VI