Kapaklı konduitlerin ozon enjeksiyonunda kullanılması
Using gated conduits in ozon injection
- Tez No: 352081
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ÜNSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ozon, ozon enjeksiyonu, konduit, ozone, ozone injection, conduit
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Bu çalışmada, yüksek basınçlı dairesel konduitlerin ozon enjeksiyon performansı araştırılmıştır ve konduitlerin hava giriş oranı ile çözünmüş ozon ölçülmüştür. Deney düzeneği su tankı, anemometre, ozon jeneratörü, çözünmüş ozon ölçer, su pompası, debi kontrol valfi, elektromanyetik debimetre ve dairesel konduitten oluşmuştur. Konduitin giriş çapı 27,7mm'dir. Konduit uzunlukları 75 cm, 100 cm ve 125 cm olarak seçilmiştir. Debinin geçtiği kesit alanın konduitin kesit alanına oranı % 50, %35 ve %20 olarak belirlenmiştir. Havanın debisini belirlemek için hava deliğinden giren hava hızını ölçmek amacıyla anemometre kullanılmıştır. Dairesel konduitin menba kısmında havanın giriş oranı ölçüldükten sonra çözünmüş ozon miktarı ölçülmüştür. 10mm'lik çapı olan hava giriş deliğine suyun içine ozon enjekte etmek için ozon giriş borusu yerleştirilmiştir. 75cm, 100cm ve 125cm konduit uzunluklarında çözünmüş ozon değerleri dairesel konduitin mansabında çözünmüş ozon ölçer ile anlık olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, ozone injection performance of high-pressure circular conduits was investigated and air entrainment rate and dissolved ozone were measured. The experimental setup consisted of water tank, anemometer, ozone generator, dissolved ozone meter, water pump, flow control valve, electromagnetic flow meter and circular conduit. The inlet diameter of conduit was 27.7 mm. The conduit length was selected 75 cm, 100 cm and 125 cm. Ratio of the water cross-sectional flow area to the conduit cross-sectional area was selected as 50, 35 and 20 percent. Air velocity rate was measured by an anemometer directly in the air intake pipe and was used to determine the air flow rate. After measuring the air entrainment rate dissolved ozone was measured in upstream of the circular conduit. Ozone intake pipe was placed to air hole (10 mm) for injecting the ozone into water. In 75 cm, 100 cm and 125 cm conduit length dissolved ozone values were determined instantly downstream of the circular conduit by dissolved ozone meter.