Kinazolin temelli rutenyum komplekslerinin hazırlanması ve transfer hidrojenasyon reaksiyonlarındaki uygulamaları
Preparation of quinazoline based ruthenium complexes and its aplications in transfer hydrogenation reactions
  1. Tez No: 352082
  2. Yazar: SONGÜL BARS
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞEMİSTAN KARABUĞA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kinazolin, Rutenyum Kompleks, Transfer Hidrojenasyon, Ruthenium Complex, Quinazoline, Transfer Hydrogenation
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Transfer hidrojen reaksiyon yöntemi basitliği ve seçici bir reaksiyon olması yönüyle sentetik kimya açısından oldukça ilgi çekmektedir. Düşük miktardaki katalitik uygulamaları ise çevresel dost olarak kıymetini arttırmaktadır. Moleküllerdeki karbon heteroatom olan C=O ve C=N fonksiyonel gruplarının transfer hidrojenasyon yöntemiyle indirgenebilmesi ve bu tip çalışmalarda yeni ligandların dizayn edilmesi ve Rutenyum komplekslerinin hazırlanması ihtiyacını doğurmaktadır. Bu tez kapsamında doğal ve ticari olarak ulaşılması kolay olan glisin amino asitinden başlayarak kinazolin heterohalkalı bileşiğinin sentezi ve bu ligandın Rutenyum komplekslerinin hazırlanması planlanmıştır. Hazırlanan rutenyum komplekslerinin, bazik ortamda ketonların transfer hidrojenasyon reaksiyonunda katalizör olarak kullanılarak sekonder alkollere indirgenmesi denenmiştir. Kompleksin katalitik etkisinin yüksek olduğu reaksiyon şartlarının belirlenmesi için sırasıyla sıcaklık, baz çeşidi, substrat/katalizör oranı gibi gerekli optimizasyonlar yapılmıştır. Rutenyum kompleksinin katalitik aktivitesinin en yüksek olduğu reaksiyon şartlarında dokuz adet farklı substutiye grup içeren aromatik ketonun da transfer hidrojenasyon reaksiyonu ile indirgenmesi bu tez çerçevesinde gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Hydrogen transfer reduction processes are attracting increasing interest from synthetic chemists in view of their operational simplicity and high selectivity. The property of having catalytic applications within the quite low amounts is increased by its value as being green chemistry. Capability of reducing the functional groups C=O and C=N of molecules by transfer hydrogenation method, creates the need for designing new ligands and preparing Ruthenium complexes for this type of works as a result. Within the scope of this thesis, syntesis of quinazoline heterocyclic compound from naturally and commercially easy-to-obtain glycine amino acid and preparing Ruthenium complexes of this ligand were planned to be prepaired. It was tried to reduce the ketones which are intended to be prepared, to secondary alcohols by being used as Ruthenium catalysts for transfer hidrogenation reaction in basic medium. To determine the highest reaction conditions of catalytic affect of the complex, the necessary optimizations such as temperature, type of base, substrate/catalyst ratio were carried out. Reduction of aromatic kethone bearing 9 different substituted groups, under reaction conditions of which Ruthenium complexes catalytic action is at its highest, was also achieved within the scope of this thesis.