Ion chromatography method for determination of major anions and cations in underground water and drinking water samples from city of Kalar/Iraq
Irakın Kalar şehrinden alınan yeraltı ve içme suyu örneklerindeki majör anyon ve katyonların iyon kromatografisi metodu ile belirlenmesi
  1. Tez No: 352087
  2. Yazar: Arkan Kamal HUSSEIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHSİN EZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: İyon kromatografisi, içme suyu analizi, önemli anyon ve katyon, Ion chromatography, drinking water analysis, major anions and cations
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik ve Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
İyon kromotografisi tekniği su numunesinde inorganik iyonların tayini için en iyi seçimdir. Kalibrasyon standartlarında gözlenebilme sınırları yüksek kesinlikle hesaplandı. Ayrıca ortalama (X-) standart sapma (SD) ve yüzde bağıl standart sapma (%RSD) değerleri için iyi sonuçlar elde edildi. Arıtma öncesi anyon değerleri sırasıyla 16.17 mg/L, 14.42 mg/L ve 52.85 mg/L iken arıtma sonrası değerler sırasıyla 16.49 mg/L, 14.02 mg/L ve 55.57 mg/L Cl-, NO3- ve SO4-2 içindir. Fakat yer altı suyu (derin kuyu) arıtma öncesi örneklerindeki ortalama anyon değerleri 23.66 mg/L, 33.73 mg/L ve 117.98 mg/L iken arıtma sonrası ortalama anyon konsantrasyonları sırasıyla 21.33 mg/L, 34.57 mg/L ve 66.96 mg/L Cl¬-, NO3- ve SO4-2 içindir. arıtma öncesi yüzey sularındaki ortalama katyon değerleri 3.7108 mg/L, 0.0526 mg/L, 0.5102 mg/L, 10.4444 mg/L ve 65.4491 mg/L iken arıtma sonrası ortalama katyon konsantrasyonları 4.5510 mg/L, 0.0834 mg/L, 1.1719 mg/L, 171.1315 mg/L ve 74.2889 mg/L sırasıyla Na+, NH4+, K+, Mg+2 ve Ca+2 içindir. Fakat derin kuyu suyu örneklerinin arıtma öncesi ortalama katyon değerleri 0.0028 mg/L, 11.4006 mg/L, 0.1230 mg/L, 0.6663 mg/L, 23.4142 mg/L ve 98.8031 mg/L iken arıtma sonrası ortalama katyon konsantrasyonları 0.0 mg/L, 5.2705 mg/L, 0.0780 mg/L, 0.6329 mg/L, 17.9123 mg/L ve 67.7880 mg/L sırasıyla NH4+, K+, Mg+2 ve Ca+2 içindir. Anyonlar için hesaplama gözlenebilme sınırları (LODs) 0.015 mg/L, 0.012 mg/L, 0.016 mg/L, 0.016 mg/L, 0.034 mg/L, 0.034 mg/L, ve 0.029 mg/L sırasıyla F , CI-, Br-, NO2-, NO3-, SO4-2 ve PO4-3 içindir. Standart ekleme çalışması gerçekleştirildi ve eklenen anyon konsantrasyonları 0.1 mg/L, 0.5 mg/L, 0.5 mg/L, 0.5 mg/L, 0.5 mg/L ve 1.0 mg/L sırasıyla F-, Cl-, Br-, NO2-, NO3¬-, SO4-2 ve PO4-3 içindir, sonuç olarak yüzde geri kazanım değerleri % 117.10, % 91.10, % 124.86, % 113.04, % 107.87, % 114.32 ve % 114.25 sırasıyla F , CI-, Br-, NO2-, NO3-, SO4-2 ve PO4-3 için elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Ion chromatography technique is the best choice for determination inorganic ions in water sample. Limit of detections (LODs) were calculated with high precision for calibration solutions. Good results obtained for ions with respect to average (X-), standard deviation (SD) and percent relative standard deviation (%RSD). The average value for surface water samples before treatment is 16.17 mg/L, 14.42 mg/L and 52.85 mg/L while after treatment is 16.49 mg/L, 14.02 mg/L and 55.75 mg/L for Cl-, NO3- and SO4-2 respectively. But for deep well water (underground water) samples average value before treatment is 23.66 mg/L, 33.73 mg/L and 117.98 mg/L while after treatment is 21.33 mg/L, 34.57 mg/L and 66.96 mg/L for Cl-, NO3- and SO4-2 respectively. For cation the average value for surface water samples before treatment is 3.7108 mg/L, 0.0526 mg/L, 0.5102 mg/L, 10.4444 mg/L and 65.4491 mg/L but after treatment is 4.5510 mg/L, 0.0834 mg/L, 1.1719 mg/L, 17.1315 mg/L and 74.2889 mg/L for Na+, NH4+, K+, Mg+2 and Ca+2. However for deep well water samples average value before treatment is 0.0028 mg/L, 11.4006 mg/L, 0.1230 mg/L, 0.6663 mg/L, 23.4142 mg/L and 98.8031mg/L but after treatment is 0.0 mg/L, 5.2705 mg/L, 0.0780 mg/L, 0.6329 mg/L, 17.9123 mg/L and 67.7880 mg/L for Li+, Na+, NH4+, K+, Mg+2 and Ca+2 respectively. Calculated LOD values were 0.015 mg/L, 0.012 mg/L, 0.016 mg/L, 0.016 mg/L, 0.034 mg/L, 0.034 mg/L and 0.029 mg/L for F-, Cl-, Br-, NO2-, NO3-, PO4-3 and SO4-2 respectively. Standard addition study carried out and percent recovery values were calculated for anion concentration, 0.1 mg/L, 0.5 mg/L, 0.5 mg/L, 0.5 mg/L, 0.5 mg/L and 1.0 mg/L were added for F-, Cl-, Br- , NO2-, NO3-, SO4-2 and PO4-3 respectively and the (percent recovery) is % 117.10, % 91.10, % 124.86, % 113.04, % 107.87, % 114.32 and % 114.25 for F-, Cl-, Br-, NO2-, NO3-, SO4-2 and PO4-3 respectively.