Farklı killerin radyoaktif maddelere karşı zırhlama özelliklerinin deneysel olarak araştırılması
- Tez No: 352103
- Danışmanlar: PROF. DR. SUAT AKBULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Killer, Silis dumanı, Çimento, Radyoaktif maddeleri, Zırhlama, Clays, Silica fume, Cement, radioactive substances, Shielding
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Nanobilim ve Nanomühendislik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Günümüzde nükleer teknolojinin kullanım alanlarının artması ile radyasyonlardan korunmanın önemi de artmıştır. Killer benzersiz katkı maddeleri olarak radyoaktif malzemelerinin özelliklerini iyileştirmek için kullanılmaktadır. Günümüzde ise nanoteknolojide killer üzerinde pek çok çalışmalar yapılmış ve hemen hemen hepsinde çok iyi sonuçlar elde edilmiştir. Killer su ile karşılaştıklarında bünyelerinde şişme gibi hacim değişiklikleri meydana gelir ve bu açıdan mukavemet özellikleri değişebilmektedir. Bu özelliklere sahip oldukları nedeniyle bu tezde killer üzerinde çalışmalar yapılmış ve diğer malzemelerle karşılaştırılmıştır. Bu çalışmanın amacı farklı killer, kil & beyaz çimento, kil & silis dumanı, alçı, alçı & silis dumanı, çimento, beyaz çimento, çimento & silis dumanı, beyaz çimento & alçı, beyaz çimento & silis dumanı, kırmızı çamur & silis dumanı, silis dumanı ve kırmızı çamur'un farklı enerji seviyelerindeki zırhlama özelliklerinin incelenmesidir. Killer ve diğer numunelerin deney sonuçları birbiriyle karşılaştırılarak killer ve özellikle kil ve beyaz çimento karışımı radyoaktif zırhlama için diğer numunelerden üstün oldukları görünmüştür.
Özet (Çeviri)
Nowadays, with the increase of usage of nuclear technology, the protection from radiation has also increased. Clays as unique additives are used to improve the properties of radioactive material. Todays, many research in nanotechnology were conducted on clays and in most of these researches the satisfactory results have been obtained. Swelling clay structure after exposure to water were occured and the resistance characteristics can be varied. Due to these properties in this thesis, experiments conducted on clay and the results are compared. The results of these experiments is to review diffrent clays such as: caly & withe cement, clay & silica fume, plaster, plaster & silica fume, cement, white cement, cement & silica fume, silica fume & red mud with different energy of four radioactive material and the covering (shielding) of them was examine by comparing the result of experience of days and the other samples especially white cement, we can understand that the complex of white cement with clay and the other sample of clay, has the best result in coverage of radioactive material.