Erzurum ili Geometridae (Lepidoptera) türlerinin DNA barkodlama yöntemiyle karakterizasyonu
Determination of the species of Geometridae (Lepidoptera) in Erzurum with DNA barcoding method
- Tez No: 352116
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. COŞKUN GÜÇLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Lepidoptera, Geometridae, Ennominae ve Larentiinae, Erzurum, Fauna, Barcoding, Lepidoptera, Geometridae, Ennominae ve Larentiinae, Erzurum, Fauna, Barcoding
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışmada, Erzurum'un değişik yörelerinden 2012-2013 yıllarında toplanan Ennominae ve Larentiinae (Lepidoptera: Geometridae) örnekleri değerlendirilmiştir. Çalışma sonucunda, Erzurum'dan Geometridae familyasının Ennominae ve Larentiinae altfamilyalarına ait 17 cinse bağlı 24 tür tespit edilmiştir. Bu türlerden, Aspitates (Napuca) forbesi (Munroe 1963), Crocallis boisduvaliaria (H. Lucas 1849), Nebula nebulata (Treitschke 1828), Aplocera praeformata (Hübner 1826) ve Euphyia mesembrina (Rebel 1927) Türkiye faunası için yeni kayıttır. Saptanan türlerin DNA barkodları ve nükleotit pozisyonları belirlenmiştir. Bunlara ek olarak incelenen türlerin, Türkiye ve dünyadaki dağılışları, konukçuları ve toplanma yerleri ile ilgili etiket bilgileri verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study is based upon material of the subfamily Ennominae and Larentiinae collected at a series of localities in Erzurum between 2012 and 2013. A total of 24 species from 17 genera belonging to two subfamilies, Ennominae and Larentiinae of the family Geometridae have been recorded from Erzurum. The species Aspitates (Napuca) forbesi (Munroe 1963), Crocallis boisduvaliaria (H. Lucas 1849), Nebula nebulata (Treitschke 1828), Aplocera praeformata (Hübner 1826) and Euphyia mesembrina (Rebel 1927) are new record for the Turkish fauna. All taxa are determined to DNA barcoding and nucleotide compositions. In addition, distributions in Turkey and on the world, the host and collection for each species investigated were given.