Origanum (Kekik) türlerinden elde edilen uçucu yağ ve ekstrelerin herbisidal etkilerinin belirlenmesi
Determination of herbicidal effects of essential oil and extract obtained from speci̇es of origanum (Thymus)
- Tez No: 352115
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞABAN KORDALİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Origanum, Herbisidal etki, Yabancı ot, Uçucu yağ, Ekstre, Origanum, Herbicidal effect, Weed, Essential oil, Extract
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Origanum syriacum L., Origanum onites L. ve Origanum majorana L.'den izole edilen uçucu yağlar GC-MS yöntemiyle analiz edilmiştir. Analizi yapılan uçuçu yağların ana bileşiklerinin Carvacrol, Thymol ve α-Terpinene olduğu belirlenmiştir. Elde edilen uçucu yağlar ve ekstreler Thlaspi arvense L., Amaranthus retroflexus L., Rumex crispus L. ve Lactuca serriola L. yabancı ot tohumlarına karşı uygulanmıştır. Uygulanan doz arttıkça tohum çimlenmesi, kök ve sürgün uzunluğu üzerine herbisidal etkinin arttığı gözlemlenmiştir. Sera denemelerinde uçucu yağların belirgin şekilde ekstrelerden daha etkili oldukları saptanmıştır. Sonuç olarak, Origanum türünden elde edilen uçucu yağın ülkemiz tarım alanlarında ciddi sorun yaratan T. arvense, A. retroflexus, R. crispus ve L. serriola yabancı ot türlerine karşı altaernatif biyo-herbisit olarak uygulanabileceği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The essential oils izolated from Origanum syriacum L., Origanum onites L.and Origanum majorana L were analyzed by GS-MS method. Main compenents of the essential oil were Carvacrol, Thymol and α-Terpinene. Derived essential oils and extracts were applied to weed seeds of Thlaspi arvense L., Amaranthus retroflexus L., Rumex crispus L. and Lactuca serriola L. Increasing the application dose derived from areal parts of O. syriacum, O. onites and O. majorana, decreased the rooth lenght, sucker lenght and seeds germination. It was clearly observed that the influence of the essential oil was more effective than extracts under greenhouse conditions. As a result, it was determined that the essential oil from Origanum species could be applied as alternative bio-herbicide to T. arvense, A. retroflexus, R. crispus and L. serriola seeds caused serious problems on culture areas of our country