Hafif betonda tuz etkisi (MgCl2, NaCl)
The effect of salt in light weight concrete (MgCl2, NaCl)
  1. Tez No: 352147
  2. Yazar: MAHYAR SHOAEI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RÜSTEM GÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Beton, Magnezyum klorür, Sodyum klorür, Silis dumanı, Uçucu kül, Basınç dayanımı, su emme ve ultra ses, Concrete, Magnesium Cloride, Sodium Cloride, Micro Cilica Fume, Fly ash, Pressure resistance, Water absorbtion, Ultra sound
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu çalışma ile Magnezyum klorür (MgCl2) ve Sodyum klorür (NaCl) tuzlarının hafif betonun bazı özelliklerine etkisinin araştırılması hedeflenmiştir. Bunun için ham perlit agregası kullanılarak 10x20 cm boyutlarında toplam 360 adet beton numunesi üretildi. Beton numunelerin 90 adedine çimento ağırlığına göre %10 silis dumanı (SD) ve 90 adedine %20 Uçucu kül (UK) ilave edildi. Elde edilen numuneler; (%3.5 ve %5) MgCl2 ve NaCl ve (%1.75 MgCl2 + %1.75 NaCl) karışık çözeltide 28, 56 ve 90 gün bekletildi. Numuneler önce 28 gün standart kür havuzunda bekletilmiştir ve sonra MgCl2 ve NaCl'lü ortamlarda bırakılmıştır. Bu tuzların hafif beton üzerinde etkileri incelemek için, TS 500, TS 3114, ASTM C 31 ve ASTM C 39'göre basınç dayanımı (BD), ultra ses, Birim hacim ağırlığı (BHA) ve su emme (SE) deneyleri 3'er tane beton numuneler üzerinde yapılmıştır ve sonuçların ortalanması kayıt altına alınmıştır. Basınç dayanımı, BHA, su emme ve ultra ses deneyleri 28, 56 ve 90 gün içinde yapılmış olup ve sonuçlar karşılaştırılmıştır. Elde edilen sonuçlardan MgCl2 çözeltisinin %10 SD ve %20 UK ilaveli numuneler üzerinde etkisinin şahit numunelere göre daha az olduğu belirlenmiştir. Ayrıca %3.5, %5 NaCl ve karışık (%1.75MgCl2+%1.75NaCl) çözeltisinin beton üzerinde çok az etkisi görülmüştür. MgCl2 çözeltisindeki %20'lik UK numuneleri daha çok su emebildiğinden dolayı zaman geçtikçe daha çok MgCl2 beton içine nufuz etmesine neden olmuştur. Elde edilen sonuçlara göre 90 gün içinde %5 Magnezyum klorür çözeltisinde, sırayla en fazla mineral katkısız numuneler, sonra %20 uçucu küllü numuneler ve en az %10 silis dumanlı numuneleri etkilendirmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to study the effect of Sodium Chloride and Magnesiom Chloride in light weight concrete. In this thesis, the samples with perlit made in cylindrical molds of 10 by 20 cm and 360 species were totally produced. In 90 cases of concrete species %10 the weight of micro cilica fume cement, and in 90 of the species fly ash increased. The obtained species in %3.5 and %5 Sodium Chloride and %3.5 and %5 Magnesium Chloride solutions and in the mixture of %1.75+%1.75 of the above salts were placed in 28, 90, 56 days. Before all, the species have been placed in standard pond for 28 days; and later in the mentioned solutions. To study the effects of the salts on light concrete on the base of TS 500, TS 3114, ASTM C 31 ve ASTM C 39 standards, testing the pressure resistence, ultra sound, unit weight and water absorption accomplished on three species of the concrete and the results have been recorded. Of the results gained, in Magnesium Chloride solutions, the standard species have got more effects, comparing to micro cilica fume %10 species and fly ash %20. Also NaCl solution and mixture of these two salts have not had much effect on concrete. As the species of 20% fly ash absorb more solutions; as a result, more Magnesium Chloride penetrates into the concrete. Of the results gained in 90 days, in Magnesium Chloride, the standard species have been affected the most; meanwhile the species with fly ash %20, and the species of micro cilica fume %10 have been affected the least respectively.