Kum zeminlerin serbest basınç mukavemeti ve donma-çözülme özelliklerinin iyileştirmesinde polimerlerin kullanılabiriliği
Utilization of polymers in improvement of unconfied compression strength and freezing-thawing properties of sand soils
- Tez No: 352148
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. SERACETTİN ARASAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: kum, derin karıştırma, polimer, serbest basınç mukavemeti, donma-çözülme, Sand, deep mixing, polymer, freezing-thawing, unconfined compression strength
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Derin karıştırma, kireç veya portland çimentosunun arazide özel ekipmanlarla (ortası delik burgular veya kanatlı karıştırıcılar) zeminle karıştırılıp kolonlar oluşturulması şeklinde uygulanan bir zemin iyileştirme yöntemidir. Bu çalışma kapsamında, kum zeminlerin derin karıştırma yöntemi ile iyileştirmesinde polimerlerin kullanılabilirliği araştırmak amacıyla laboratuvarda polimerler ile güçlendirilmiş suya doygun kum üzerinde serbest basınç mukavemeti ve donma-çözülme deneyleri yapılmıştır. Polimer olarak, Stiren Akrilik Kopolimer (SACP) ve Polivinil Asetat (PVA) farklı oranlarda karıştırılarak hazırlanan polimer karışımları suya doygun kumun toplam ağırlığının %5, %10 ve %20'si miktarlarında kullanılmıştır. Ayrıca, farklı yüzdelerde biyopolimer (zantam gum) ve uçucu kül deneylerde kullanılmıştır. Yapılan laboratuvar deney sonuçlarından polimer yüzdesinin ve kür süresinin artmasıyla serbest basınç mukavemetinin arttığı belirlenmiştir. Bunun yanında, donma-çözülme çevrim sayısının artması ile serbest basınç mukavemetlerinde önemli değişiklikler olmamıştır.
Özet (Çeviri)
The Deep Mixing is a ground modification wherein, mixing lime or portland cement with the soil by using special equipment (hollow augers in the middle or blade mixers) and construction columns in situ. In this study, utilization of polymers in improvement of sands with deep mixing method was investigated. For this purpose, unconfined compression strength test and freezing-thawing tests were performed on sand modified with polymers at laboratory. Styrene Acrylic Copolymer (SACP) and Polyvinil Acetate (PVA) were used at percentage of 5%, 10% ve 20% of total saturated sand mass. Additionally, the different percentages of biopolymer (Xantam gum) and fly ash were used. The laboratory test results concluded that the unconfined compressive strength increased with the increase of polymer ratio and curing time. Whereas, the changes on unconfined compression strength with increasement of freeze-thaw cycles were insignificant.