Elektrokimyasal yolla CdS/CdTe güneş gözesinin fabrikasyonu ve karakterizasyonu
Fabrication and characterization of CdS/CdTe solar cell by electrochemical deposition
  1. Tez No: 352154
  2. Yazar: SERDAR AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ERTUĞRUL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: ITO, CdS, CdTe, Elektrokimyasal Depolama, İnce Film, ITO, CdS, CdTe, Electrochemical Deposition, Thin Film
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Nanobilim ve Nanomühendislik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Bu tezde, CdS/CdTe güneş pili hücreleri, ITO alttaş üzerine elektrokimyasal depolama yöntemi ile büyütülmüştür. Büyütülen güneş pili hücrelerinin yapısal, morfolojik, elektriksel ve optik özellikleri araştırılmıştır. Güneş pili hücrelerinin kristal yapıları X-ışını kırınımı (XRD) ile analiz edilmiş ve CdS filmlerinin polikristal ve hegzagonal yapıda, CdTe filmlerinin ise polikristal kübik yapıda oldukları belirlenmiştir. Taramalı elektron mikroskobu (SEM) ve Atomik kuvvet mikroskobu (AFM) ile film yüzeyleri üzerinde oluşan tanelerin şekilleri, büyüklükleri ve yüzeye dağılımları incelenmiştir. I-V ölçümleri ile filmlerin açık devre gerilimi, kısa devre akımı, hücre verimliliği, dolum faktörü, seri direnç, şönt direnç gibi güneş pili parametreleri ölçülmüştür. Bu analizler sonucunda ürettiğimiz güneş pillerinin % 9,95 verime sahip olduğu belirlenmiştir. Son olarak elde edilen deneysel bulgular, literatürde yapılan diğer deneysel ve teorik veriler ile karşılaştırılarak benzerlik ve farklılıklar tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, CdS/CdTe solar cells are deposited on Indium Tin Oxide (ITO) substrates by electrochemical deposition. The electrical morphological and optics properties of CdS/CdTe solar cells prepared by electrochemical deposition were investigated. Crystal structure and grain size of solar cell layers were investigated by X-ray diffraction (XRD) analysis according to XRD analysis CdS crystalized in hegagonal, whereas CdTe was cubic. The grains shapes, sizes and distributions of the surface formed on the layers of the films were investigated by Scanning electron microscopy (SEM) and Atomic force microscope (AFM). The cell parameters like open circuit potential, short circuit current, fill factor, cell efficency, series resistant and shunt resistant were investigated by I-V characterization. As a result of this analysis, Our CdS/CdTe solar cells had an efficiency of %9,95. Finally, the experimental findings obtained by comparing the similarities and differences with other experimental and theoretical data in the literature were discussed.