Elektriksiz Ni-B kaplamaların magnezyum alaşımlarının korozyon davranışına etkisinin belirlenmesi
The effect of electroless Ni-B coating on the corrosion behaviour of magnesium alloys
- Tez No: 352165
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HİKMET ALTUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Magnezyum alaşımları, Korozyon, Elektriksiz Ni-B kaplama, Magnesium alloys, Corrosion, Electroless Ni-B coating
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Magnezyum, sanayi kullanımı olan bütün stabil metalların en hafifidir (özgül ağırlığı d=1,72g/cm3) ve eşit hacimdeki alüminyuma (d=2,7g/cm3) göre yaklaşık üçte bir hafifleme sağlar. Yüksek mukavemet/ağırlık oranı ve hafifliği nedeniyle; magnezyum alaşımları elektronik, savunma, otomotiv ve uzay endüstrilerinde kullanım alanı bulmaktadır. Bu özellikleri nedeniyle gelecekte en yaygın olarak kullanılan metaller arasında olma kapasitesine sahiptir. Magnezyum ve alaşımlarının en önemli dezavantajı ise, korozyona karşı dayanaksız olmalarıdır. Korozyonu önlemenin yollarından biri, magnezyumu kaplamak ve dolayısıyla çevresiyle teması kesmektir. Bu çalışmada AZ31, AZ61 ve AZ91 magnezyumun alaşımları üzerine yapılan elektriksiz Ni-B kaplamanın, bu alaşımların korozyon davranışına etkisi araştırılmıştır. Elektrokimyasal korozyon deneylerinde potansiyostat ve yüzey incelemelerinde taramalı elektron mikroskobu (SEM) kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
In magnesium based industries, is the lightest of all stable metal (specific gravity d=1.72g/cm3) equal volume of aluminum (d=2.7g/cm3) provides about one-third of lightening. Due to this high strength, light weight, and pretty the weight ratio, magnesium alloys are used in the field of electronics, defense, automotive and aerospace industry. Accordingly, the use of magnesium metal in the most decadent might be available in the future. The most important disadvantage of magnesium and its alloys is their weak corrosion resistance. One of the ways to prevent corrosion is to coat the magnesium or its alloys, and, consequently, to cut off contact with the environment. In this study, the effect of electroless Ni-B coating on the corrosion behavior of AZ31, AZ61 and AZ91 the magnesium alloys was investigated. A potentiostat for the electrochemical corrosion tests and a scanning electron microscopy (SEM) for surface examination were been used.