Pomza perlit ve torf karıştırılan toprak ortamların hidrofiziksel özellikleri ve bitki gelişimi üzerine etkileri
Hydrophysical properties of the mediums prepared by pumice, perlite and turf materials with the mixture of soil and growth of the plants
  1. Tez No: 352181
  2. Yazar: BANU KADIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA YILDIRIM CANBOLAT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Pomza, perlit, torf, toprak, hidrofiziksel özellikler, bakteri, pumice, perlite, turf, soil, hydro-physical properties, bacteria
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu araştırma, toprağa pomza, perlit ve torf materyallerinin farklı oranlarda karıştırılması ile hazırlanan ortamların hidrofiziksel özelliklerini ve bu ortamlarda farklı bakterilerle aşılanmış bitkilerin gelişimini değerlendirmek amacıyla yürütülmüştür. Araştırmada, pomza, perlit ve torf materyalleri ile killi tın tekstüründe toprak ile bitkisel materyal olarak, buğday (Yıldırım (Triticum vulgare)) ve mısır (Karadenizyıldızı (Zea mays)) tohumları kullanılmıştır. Tohumların aşılanmasında, Pantoe agglomerans, Pseudomanas putida, Basillus suptilis ve Arthrobacter agilis bakterileri kullanılmıştır. Ortamlarının kütle yoğunluğu, nem karakteristiklerikleri, zamana bağlı nem değişimi ve hidrolik iletkenlik gibi hidrofiziksel özellikleri çalışılmıştır. Sera denemesinde, bakteri ile aşılanmış buğday ve mısır tohumları hazırlanan ortamlarda yetiştirilerek, bitki kök ve gövde kuru ağırlıkları ile azot, fosfor ve potasyum içerikleri değerlendirilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, toprağa ilave edilen deneme materyallerinin toprağın kütle yoğunluğu üzerinde azaltıcı bir etkiye sahip olduğu kaydedilmiştir. Zaman nem içeriği değişimi ilişkisinde, torf:toprak ortamı nem içeriği değerleri, pomza ve perlitin yer aldığı ortamlara göre daha yüksek bulunmuştur. Hidrolik iletkenlik değerlerinin, pomzada düşük torfta yüksek olduğu kaydedilmiştir. Bakteri uygulaması, kök ve gövde kuru ağırlığını kontrole göre önemli derecede etkilemiştir. Bitki azot içeriği bakımından torf:toprak, perlit:toprak ve pomza:toprak ortamları azalan bir sıralamayı ortaya koymuştur. Bakteri uygulamasında, P. putida diğer bakteri uygulamalarına göre en yüksek azot içeriğini sağlamıştır. Fosfor içeriği bakımından perlit:toprak ortamı diğer iki ortama göre, bakteri uygulamalarından da P. aglomerans ve P. putida bakterileri diğer bakterilere göre daha yüksek değerler sağlamıştır. Potasyum içeriği bakımından, perlit:toprak ortamının ve bakteri uygulamalarından da A.agilis'in daha yüksek değerler verdiği kaydedilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the hydro-physical properties of the mediums prepared by mixing the pumice, perlite and turf with soil at different rates and to evaluate the growth of the different-bacteria-inoculated plants in these mediums. Pumice, perlite, turf and clay-loam textured soil along with the seeds of Yıldırım bread wheat (Triticum vulgare) and Karadenizyıldızı maize (Zea mays) varieties were used as study materials. Pantoe agglomerans, Pseudomanas putida, Basillus suptilis and Arthrobacter agilis bacteria were used in inoculation of the seeds. Also hydro physical properties of the mediums such as bulk density, moisture characteristics, humidity change with time and hydraulic conductivity were examined. Moreover, bacteria-inoculated wheat and maize seeds were grown in prepared mediums in greenhouse conditions to evaluate plant root and stem weights and nitrogen, phosphorus and potassium contents. According to results, it was determined that materials added to soil had a decreasing effect on bulk density of the soil. In time-moisture content change relationship, moisture content values of turf-soil medium was found to be higher than that of the mediums including perlite and pumice. Moreover, electrical conductivity values were lower in pumice and higher in turf. When comparing to control, bacteria inoculation significantly affected root and stem dry weights. Plant nitrogen contents were highest and lowest in turf-soil and pumice-soil mediums respectively. In bacteria inoculations, P. Putida yielded the highest nitrogen content among other bacteria inoculations. Perlite-soil medium and P. aglomerans and P. putida bacteria inoculations produced the highest phosphorous contents as perlite-soil medium and A. agilis bacteria inoculation achieved the highest values regarding plant potassium content.