Topraksız kültür yöntemi ile yetiştirilen sera domateslerinde açık ve kapalı beslenme sistemlerinin karşılaştırılması üzerine bir araştırma
A Research on the comparision of open and closed systems in greenhouse tomato growing
  1. Tez No: 85664
  2. Yazar: ÖZNUR YAVUZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YÜKSEL TÜZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Topraksız tarım, domates, açık sistem, kapalı sistem, perlit, torf, bazaltik pomza
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Ill ÖZET TOPRAKSIZ KÜLTÜR YÖNTEMİ İLE YETİŞTİRİLEN SERA DOMATESLERİNDE AÇIK VE KAPALI BESLEME SİSTEMLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA YAVUZ, Öznur Yüksek Lisans Tezi, Bahçe Bitkileri Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Yüksel TÜZEL Kasım 1999, 46 sayfa Topraksız yetiştiricilik besin eriyiğinin uygulanma şekline göre iki gruba ayrılır: Açık sistemlerde besin eriyiği kök bölgesine verildikten sonra drene olan eriyik dışarı atılır. Kapalı sistemlerde ise drene olan eriyik toplandıktan sonra sistemde tekrar dolaştırılır. Yoğun seracılık alanlarında açık sistemlerin kullanımı ile çevre hızlı bir şekilde kirletilmektedir. Bu nedenle, suyun kullanım etkinliğini arttıran, su ve gübre kaybını minimuma indiren, yeraltı suyu kirliliğini azaltan ve çevre dostu olan kapalı sistemler güncellik kazanmıştır. Bu çalışma, 1998-1999 üretim döneminde dört farklı substratta (perlit, %80 perlit + %20 torf, bazaltik pomza, %80 bazaltik pomza + %20 torf) yapılan sonbahar dönemi sera domates yetiştiriciliğinde açık ve kapalı besleme sistemlerini karşılaştırmak amacıyla yürütülmüştür. Bitkisel materyal olarak Gökçe Fİ domates çeşiti kullandmıştır. Tohum ekimi 20.7.1998 tarihinde multipotlara yapılmış, fideler 24.8.1998'de 24 litre substratın doldurulduğu saksılara (3 bitki/saksı), sıra arası 95 cm, sıra üzeri 25 cm olacak şekilde dikilmişlerdir. Açık ve kapalı sistemlerde, besin eriyiği uygulamalarının zamanlamasında sera içerisine gelen toplam güneş radyasyonunun 1.7 MJ/m2 düzeyi esas alınmıştır. Gün içerisinde yapılan sulama sayılan bu düzeye bağlı olarak değişiklik göstermiştir. Dört tekerrürlü olarak, tesadüf parsellerinde split pilot deneme desenine uygun olarak yürütülen bu araştırmada besleme sistemlerinin ve subsrratlann verim ve meyve kalite özellikleri (toplam suda çözünebilir kuru madde, toplam kuru madde, meyve suyunda pH ve EC, titre edilebilir asitlik, vitamin C) üzerine etkileri saptanmıştır.rv Verim açısından açık ve kapalı sistemler arasında fark bulunmamış ancak substratlann etkisinin ve substrat * besleme sistemi interaksiyonunun önemli olduğu saptanmıştır. En yüksek toplam verim (18.1 kg/m2) kapalı sistemde perlit + torftan alınmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A RESEARCH ON THE COMPARISION OF OPEN AND CLOSED SYSTEMS IN GREENHOUSE TOMATO GROWING YAVUZ, Öznur Master Science Thesis, Horticulture Dept. Supervisor: Prof. Dr. Yüksel TÜZEL November 1999, 46 page In soilless culture, nutrient solution can be applied by two different system viz. Open and closed system. In an open system, nutrient solution is drained out after being used only once, while in closed system the drained nutrient solution is recirculated. In intensive greenhouse production, environment is gradually polluted due to the use of open systems. Therefore, in recent years closed systems because of its less water and nutrient requirement and less environmental pollution risk have gained popularity. This experiment was conducted in the autumn season of 1998 and 1999 in order to compare open and closed systems in tomato production. The substrates were perlite, perlite + peat (4:1, v/v ), bazaltic pumice and bazaltic pumice + peat (4:1, v/v ). The tested material was ev. Gökçe Fİ. Seeds were sown on July 20, 1998 into multipots and seedlings were planted on August 24, 1999 into the containers (3 plants/container). The distance in the row and between the rows were 25 and 95 cm, respectively. Amount of nutrient solution was applied according to the solar radiation level within the greenhouse ( 1.7 MJ/m2 ). The experimental desing was split plot in randomized parcels with 4 replicates. In this study, the effects of substrates and open and closed systems on yield and fruit quality parameters ( total soluble solids, total dry matter content, pH, EC, titratable acidity, vit. C ) were determined. Results obtained indicated that there were no significant differences between open and closed systems, whereas, substrates and substrate x system interaction had significant effect on yield. The highest total yield (18.1 kg/m2 ) was obtained from the plants grown in closed system and perlite + peat (4:1, v/v ).VI Keyword: Soilless culture, tomato, open system, closed system, perlite, peat, bazaltic pumice.