Sıçanlarda zimosan ile oluşan hipotansiyona dalak tirozin kinazının katkısının araştırılması
Investigation of the contribution of spleen tyrosine kinase on zymosan-induced hypotension in rats
- Tez No: 352700
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. SEYHAN ŞAHAN FIRAT
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
 - Anahtar Kelimeler: Zimosan, hipotansiyon, enflamasyon, Dtk, BAY 61-3606, Zymosan, hypotension, inflammation, Syk, BAY 61-3606
 - Yıl: 2013
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Mersin Üniversitesi
 - Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu çalışmada, zimosanın neden olduğu hipotansiyona dalak tirozin kinazı (Dtk)'nin katkısı seçici Dtk inhibitörü BAY 61-3606 uygulanan sıçanlarda vazodilatör ve proenflamatuvar mediyatörlerin oluşumu ile ilişkilendirilerek araştırıldı. Deneylerde kontrol grubu olarak serum fizyolojik (SF) ve septik olmayan şok grubu olarak zimosan, deney grubu olarak da tek başına veya zimosan ile birlikte BAY 61-3606 uygulanan erkek Wistar sıçanlar kullanıldı. BAY 61-3606 sıçanlara SF veya zimosan enjeksiyonundan 1 saat sonra uygulandı. Sıçanlara SF veya zimosan enjeksiyonundan hemen önce ve enjeksiyondan 1, 2, 3 ve 4 saat sonra kuyruktan OAB ve kalp hızı (KH) kayıtları alındı. Deneyler sonunda öldürülen sıçanlardan alınan kanlardan hazırlanan serum örneklerinde nitrit; böbrek, kalp, torasik aort (TA) ve süperiyor mezenterik arterleri (SMA)'da Dtk, fosforile Dtk, κB inhibitörü (IκB)-α, fosforile IκB-α, nükleer faktör κB (NF- κB) p65, fosforile NF-κB p65, indüklenebilir nitrik oksit sentaz (iNOS) ve siklooksijenaz (COX)-2 protein ekspresyonları ölçüldü. Aynı dokularda nitrit, nitrotirozin (NT), tümör nekroze edici faktör (TNF)-α ve 6-keto-PGF1α düzeyleri ile miyeloperoksidaz (MPO) etkinliğine bakıldı. Sıçanlara zimosan uygulanmasından 4 saat sonra OAB 60 mmHg azaldı, KH 94 atım/dakika arttı. Dtk ekspresyonu zimosan uygulaması ile değişmezken; IκB-α protein ekspresyonu azaldı. Dtk ve IκB-α fosforilasyonu, NF-κB p65 ekspresyonu ve fosforilasyonu, iNOS ve COX-2 protein ekspresyonları ise zimosan ile arttı. Zimosan serum ve/veya dokularda ölçülen nitrit, NT, TNF-α ve 6-keto-PGF1α düzeyleri ile MPO etkinliğinde artmaya nedne oldu. Zimosanın neden olduğu tüm bu değişiklikler BAY 61-3606 ile geri çevrildi. Bu çalışmanın bulguları, zimosan ile oluşan NO, peroksinitrit, prostasiklin ve TNF-α oluşumunda artma ile belirgin enflamasyonun eşlik ettiği hipotansiyona Dtk'nin katkıda bulunabileceğini gösterdi.
Özet (Çeviri)
In this study, contribution of spleen tyrosine kinase (Syk) to zymosan induced hypotension in relation with vasodilator and proinflammatory mediator production, was investigated in selective Syk inhibitor, BAY 61-3606-injected rats. In the experiments, saline-, zymosan-, BAY 61-3606- and/or zymosan+ BAY 61- 3606-injected male Wistar rats were used as control, non-septic shock and experimental group, respectively. BAY 61-3606 was administered 1 hour after injection of saline or zymosan. MAP and heart rate (HR) were measured from rats received either saline or zymosan at time points of 0, 1, 2, 3 and 4 hours by tail cuff method. At the end of the experiments, rats were euthanized and serum nitrite levels and protein expression and/or phosphorylation of Syk, nuclear factor κB (NF-κB) p65, inhibitor of κB α (IκB)-α, inducible nitric oxide synthase (iNOS) and cyclooxygenase (COX)-2 were measured in kidney, heart, thoracic aorta (TA) and superior mesenteric artery (SMA). Nitrite, nitrotyrosine (NT), tumor necrosis factor (TNF-α), and 6-keto-PGF1α levels and myeloperoxidase (MPO) activity were measured in the same tissues. MAP fell by 60 mmHg and HR rose by 94 beats/min at 4 hours after zymosan administration. Although, tissue protein expression of Syk did not change, protein expression of IκB-α was decreased after zymosan administration. Phosphorylation of Syk and IκB-α, expression and phosphorylation of NF-κB p65, and protein expression of iNOS and COX-2 were increased after zymosan administration. Serum and/or tissue nitrite, NT, 6-ketoPGF1α, and TNF-α levels as well MPO activity were increased. The zymosaninduced changes were reversed by BAY 61-3606. The results of this study demonstrated that, Syk could contribute to the zymosan-induced hypotension and inflammation associated with increased production of NO, peroxynitrite, prostacyclin, and TNF-α.