Akut inflamatuar ağrı duyarlılığının WAG/RİJ epileptik sıçanlarda davranışsal ve moleküler mekanizmalarla incelenmesi
Investigation of acute inflammatory pain sensitivity among WAG/RİJ epileptic rats with behavioral tests and molecular mechanisms
- Tez No: 647429
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET AYAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: Epilepsy, inflammatory pain, pain sensitivity, TRP V1, zymosan
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Epilepsinin migren, nöropatik ağrı ve fibromiyalji gibi ağrılı sendromlarla yaygın birlikteliği, epilepside ağrı duyarlılığının değişip değişmediğine yönelik araştırmaları tetiklemiştir; ancak epilepside artmış ağrı duyarlılığının inflamatuar ağrıyı içerip içermediğine dair bir bilgi yoktur. Bu tez çalışmasının amacı absans epilepside akut inflamatuar ağrı duyarlılığı ve rol alan mekanizmaları incelemektir. Araştırmada, absans epilepsi için genetik hayvan modeli olan WAG/Rij (Wistar Albino Glaxo rats of Rijswijk) sıçanlar kullanılarak, arka pençe içine enjekte edilerek zimosanla periferal inflamasyon ve inflamatuar ağrı tetiklendi. Bu sıçanlarda akut ağrı duyarlılığı, bazal koşullarda ve inflamasyonun tetiklenmesinden sonra davranışsal ağrı testleri olarak termal ağrı duyarlılığı (termal plantar testi) ve mekanik ağrı duyarlılığı (elektronik von Frey testleri) testleri ile belirlendi. Davranışsal ağrı testlerinin ardından sakrifiye edilen hayvanlarda periferal (dorsal kök gangliyonlar (DKG) ve trigeminal gangliyonlar (TG)) ve santral ağrı (retikuler talamik nukleus (RTN), rostral ventomedial medullar nukleus (RVMN), periakuaduktal gri cevher (PAG) ile anterior singulat korteks (ASK)) yolaklarında ağrı ile alakalı mediyatör ve reseptörlerine (Transient reseptör potansiyeli kanalı V1 (TRPV1), N-metil-D-aspartat reseptörü (NMDA NR), nörokinin 1 reseptörü (NK1) reseptör ve interlökin 1 beta (IL-1beta)) ait gen ifade düzeyleri gerçek zamanlı polimeraz zincir reaksiyonu ile incelendi. İnflamasyon tetiklenmesi hem ısı hem de mekanik ağrı eşiğini anlamlı derecede düşürdü. İnterlökin 1beta mRNA düzeyi DKG hariç örnek alınan bütün dokularda anlamlı düzeyde yüksek bulundu. TRPV1 düzeyi RVMN hariç bütün dokularda yüksek bulundu. NK1 reseptörü ise TG hariç bütün dokularda yüksek bulundu. Bu tez araştırması sonucunda elde edilen bulgular epileptik WAG/Rij sıçanlarda periferal inflamatuar ağrının geliştiğini ortaya koymakta ancak bu artmış ağrı duyarlılığına periferal mi santral mekanizmaların mı daha önemli katkı sağladığını ortaya koyamam
Özet (Çeviri)
The common comorbidities epilepsy with pain syndromes including migraine, neuropathic pain and fibromyalgia lead to investigations and discovery of altered pain sensitivity in epilepsy but there is no an information that whether the increased pain sensitivity in epilepsia involves inflammatory pain. The aim of this thesis study was to investigate the acute inflammatory pain sensitivity and its mechanisms in absence epilepsy. Genetic animal model of WAG/Rij rats with epileptic symptoms were used and peripheral inflammation was induced with intraplantar injection of zymosan to hind paw. Acute pain sensitivity was determined at basal conditions and after induction of inflammation by using behavioral pain tests including the thermal pain sensitivity (thermal plantar test) and the mechanical pain sensitivity (electronic von Frey tests). Following behavioral pain tests, the pain related mediators and receptors (transient receptor potential vaniloid 1 (TRPV1), N-methyl-D-aspartate (NMDA R), neurokinin 1 receptor (NK1 receptor) and interleukin 1 beta (IL-1beta)) expression levels in peripheral (dorsal root (DRG) and trigeminal ganglia (TG)) and central pain pathways (reticular thalamic nucleus (RTN), rostral ventromedial medulla (RVMN), periaqueductal grey (PAG) matter and anterior cingulate cortex (ACC)) in the sacrificed animals was investigated by real time polymerase chain reaction. Induction of inflammation caused asignificant decrease in pain threshold in both heat and mechanical stimulated pain. Interleukin 1beta mRNA levels was higher in all tissues except in DRG. TRPV1 mRNA levels was higher in all tissue samples except in RVMN. NK1 receptor was higher in all tissues except TG. The results obtained from this thesis study indicates that increased pain sensitivity was developped in WAG/Rij epileptic rats as a result of peripheral inflammation but does not clarify whether the mechanism of increased pain sensitivity result from mainly from central or peripheral mechanisms.