Sıçanlarda endotoksin ile oluşan hipotansiyona dalak tirozin kinazının katkısının araştırılması
Investigation of the contribution of syk on endotoxin-induced hypotension in endotoxemic rats
- Tez No: 352699
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KEMAL BUHARALIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: LPS, NF-κB p65, Dtk, hipotansiyon, BAY 61-3606, LPS, NF-κB, Syk, hypotension, BAY 61-3606
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu çalışmada, seçici bir Dtk inhibitörü olan BAY 61-3606'nın kontrol ve lipopolisakkarit (LPS) ile hipotansiyon oluşturulan endotoksemik sıçanların ortalama arteriyel basıncı (OAB) üzerine etkisi renal, kardiyak ve vasküler dokularında proenflamatuvar molekül oluşumu ile ilişkilendirilerek bu sürece Dtk'nin katılımı araştırıldı. Deneyler, kontrol grubu olarak serum fizyolojik (SF) ve septik şok grubu olarak LPS, deney grubu olarak BAY 61-3606 tek başına ve LPS ile birlikte BAY 61- 3606 grubu olarak tasarlandı. BAY 61-3606 sıçanlara SF veya LPS enjeksiyonundan 1 saat sonra uygulandı. SF veya LPS enjeksiyonundan hemen önce ve enjeksiyondan 1, 2, 3 ve 4 saat sonra sıçanların kuyruğundan OAB ve kalp hızı (KH) kayıtları alındı. Deneyler sonunda öldürülen sıçanlardan alınan kanlardan hazırlanan serum örneklerinde nitrit; böbrek, kalp, torasik aort ve süperiyor mezenterik arterlerinde dalak tirozin kinazı (Dtk), fosforile Dtk, nükleer faktör-κB (NF-κB) p65, fosforile NF-κB p65, inhibitör kappa B-α (IκB-α), fosforile IκB-α, indüklenebilir nitrik oksit sentaz (iNOS) ve siklooksijenaz (COX)-2 protein ekspresyonları ölçüldü. Aynı dokularda miyeloperoksidaz (MPO) etkinliği ve nitrotirozin, 6-keto-prostaglandin F1α (PGF1α) ve tümör nekroze edici faktör (TNF)-α düzeylerine bakıldı. Sıçanlara LPS uygulamasından 4 saat sonra OAB 30 mmHg kadar azaldı, KH 109 atım/dakika kadar arttı. Dtk ekspresyonu LPS uygulaması ile değişmezken; IκB-α protein ekspresyonu azaldı. Dtk fosforilasyonu, NF-κB p65 ekspresyonu ve fosforilasyonu, IκB-α fosforilasyonu, iNOS ve COX-2 protein ekspresyonları ise LPS ile arttı. Serum ve/veya dokularda ölçülen nitrit, nitrotirozin, 6-keto-PGF1α, TNF-α düzeyleri ve MPO etkinliği ise LPS uygulaması ile arttı. LPS'nin neden olduğu tüm bu değişiklikler BAY 61-3606 ile geri çevrildi. Bu çalışmanın bulguları, BAY 61-3606'nın LPS'nin neden olduğu hipotansiyonu IκB-α/NF-κB yolu aracılığıyla oluşan vazodilatör ve proenflamatuvar moleküllerin oluşumunu inhibe ederek geri çevirdiğinden septik şok patojenezinde Dtk'nin rolü olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the participation of the Syk on endotoxin-induced hypotension was investigated and was associated with changes in proinflammatory mediators in renal, cardiac and vascular tissues of the control and endotoxemic rats by using BAY 61-3606, a potent inhibitor of Syk. The experiments was designed saline, lipopolysaccharide (LPS), and BAY 61-3606 alone or in combination with LPStreated rats were used as control, septic shock, and experimental groups, respectively. BAY 61-3606 was administered 1 hour after injection of saline or LPS. Mean arterial pressure (MAP) and heart rate (HR) were measured from rats received either saline or LPS at time points of 0, 1, 2, 3 and 4 hours. At the end of the experiments, rats were sacrified and serum and/or kidney, heart, thoracic aorta (TA) and superior mesenteric artery (SMA) nitrite, nitrotyrosine, 6-ketoPGF1α and tumor necrosis factor (TNF)-α levels were measured. Protein expression and/or phosphorylation of Syk, NF-κB p65, inhibitor of κB α (IκB-α), inducible nitric oxide synthase (iNOS) and inducible cyclooxygenase (COX-2) were measured on the same tissues. MAP fell by 30 mmHg, HR rose by 109 beats/min at 4 hours after LPS administration. Tissue protein expression of Syk didn't change, however Syk phosphorylation increased after LPS administration. Tissue protein expression of IκB-α decreased, whereas IκB-α phosphorylation increased. Tissue protein expression and/or phosphorylation of NF-κB p65, iNOS and COX-2 increased after LPS administration. Serum and/or tissue nitrite, nitrotyrosine, 6- keto-PGF1α, TNF-α ve myeloperoxidase (MPO) levels increased. All this changes induced by LPS were prevented by BAY 61-3606. The results of this study demonstrated that BAY 61-3606 inhibited IKKβ/IκB-α/NF-κB/proinflammatory mediators pathway to prevent the LPSinduced hypotension. Furthermore, Syk would have an essential role in septic shock pathogenesis.