Hepatosteatozu olan tip 2 diabetes mellitus hastalarında diyet ve metformin tedavilerinin vücut ağırlığı ve omentin düzeyi üzerine olan etkilerinin karşılaştırılması
Comparing the effects of treatments of diet and metformin on the body weight and level of omentin in hepatosteatosis patients with TYPE 2 diabetes mellitus
  1. Tez No: 352717
  2. Yazar: İBRAHİM ARSLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE NUR TORUN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: diyet, metformin, omentin, steatohepatit, tip 2 diyabetes mellitus, diet, metformin, omentin, steatohepatitis, type 2 diabetes mellitus
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç: Bu çalışmada hepatosteatozu olan tip 2 diyabetes mellitus? lu olgularda omentin düzeylerinin incelenmesi ve bu olguların tedavisinde her birinin ayrı yeri olan diyet ve diyet + metformin tedavilerinin omentin düzeyleri ve vücut ağırlığı üzerine olan etkilerini karşılaştırmak istedik Yöntem: Çalışmaya alınan hepatosteatozu olan tip 2 diyabetes mellitus?lu 56 hasta iki gruba randomize edildiler. Birinci gruba sadece diyet, ikinci gruba ise diyet + metformin 3 ay boyunca verildi. Üç ay sonunda hastaların plazmalarında omentin düzeylerine ve vücut ağırlıklarına bakılarak her iki tedavi arasında fark olup olmadığı araştırıldı. Bulgular: Her iki grupta da 3 aylık tedavi ile vücut ağırlığında anlamlı azalma sağlandı (her iki grup için p0,05; ? Omentin değerleri sırasıyla; %21,98±34,12? e karşın %38,92±21,84, p=0,032). Sonuç: Diyet + metformin tedavisinin sadece diyet tedavisine göre omentin düzeyini düşürmede daha etkin olduğu bulunmuştur. Omentin düzeyindeki düşüşün, insülin direnci ve hepatosteatozun gidişinde yararı olabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: We wanted to examine the level of omentin in type 2 diabetes mellitus patients with hepatosteatosis and to compare the effects of treatments of diet and diet plus metformin which each one take important role in treatment of these events, on the body weight and level of omentin. Method: Fifty six type 2 diabetic patients with hepatosteatosis, who have taken into the study, were randomized in two groups. To the first group only diet and to the second group diet plus metformin were given for 3 months. At the end of 3 months, it was examined if there was any difference between two treatments on the plasma omentin levels and body weights of the patients. Findings: In both groups, by 3 months of medication, significant decreases in body weights were ensured (for both groups p0,05; ? value for omentin: %21,98±34,12 vs. %38,92±21,84, p=0,032, respectively). Result: It was found that diet plus metformin treatment was more efficient than the only diet treatment to decrease omentin level. Omentin decrease may be useful in the progress of insülin resistance and hepatosteatosis.