Taşınabilir otorefraktometre ile yapılan refraksiyon ölçümleri ile otorefraktometre ile yapılan sikloplejili ve sikloplejisiz refraksiyon ölçümlerinin karşılaştırılması
The refraction measurements with a portable autorefractometer the cycloplegic and cycloplegic refraction and compare the measurements with the autorefractometer
- Tez No: 352718
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİT OĞUZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Taşınabilir otorefraktometre, Otorefraktometre, Siklopleji, Refraksiyon Kusurları, Akomodasyon, Portable autorefractometer, Autorefractometer, Cycloplegia, Refractive disorder, Accomodation
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Giriş: Refraksiyon kusurunun doğru bir biçimde ölçümü özellikle ambliyopinin engellenmesi ve astenopik şikayetlerin giderilmesi açısından oldukça önemlidir. Günümüzde bu amaçla kullanılan çeşitli vasıfta otomatik refraktometre cihazları bulunmaktadır. Klinik muayenede daha yaygın bir biçimde masaüstü otorefraktometre cihazları kullanılmaktadır. Bunun dışında ayrıca çocuk ve özürlü hastalar için özellikle ambliyopinin taramasında elde taşınır, invaziv olmayan, uyumu kolay ve hızlı ölçüm imkanı sağlayan otomatik refraktometre cihazları da geliştirilmiştir(3,6). Amaç: Bu çalışmada Taşınabilir otorefraktometre ve otorefraktometre ile yapılan non-sikloplejik refraksiyon ölçümlerin ve sikloplejili refraksiyon ölçümlerinin karşılaştırılması amaçlanmaktadır. Sonuç: İki cihazla yapılan ölçümlerde silindirik aks değerleri ve sikloplejili sferik eşdeğer değerleri uyumlu bulunurken, sikloplejisiz sferik eşdeğer değerleri uyumlu bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
İNTRODUCTİON: Measurement of refractive disorder correctly is very important, especially in terms of amblyopia prevention and elimination of asthenopia complaints. Nowadays devices used for this purpose include various autorefractometers. Desktop devices are more widely used in clinical examination autorefractometer. In addition to this, especially for patients with amblyopia screening for children and the disabled handheld, non-invasive, quick and easy connection of measurement devices have been developed allowing the automatic refractometer. PURPOSE: To compare the result of refraction measurement with portable autorefractometer and autorefractometer with or without cycloplegia. CONCLUSION: Two measurements with the devices were compatible with the cylindrical axis values and cycloplegic spherical equivalent values were found, cycloplegic spherical equivalent values were not compatibl.