Mastektomi sonrası meme rekonstrüksiyonu olgularının 10 yıllık analizi ve breast-Q onarım modülü testi ile değerlendirilmesi
Post-mastectomy of breast reconstruction 10 year analysis of patients and breast-Q reconstruction module test with evaluation
- Tez No: 352730
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞAKİR ÜNAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
- Anahtar Kelimeler: mastektomi, meme rekonstrüksiyonu, BREAST-Q, Mastectomy, Breast Reconstruction, BREAST-Q
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Meme kanseri insidansı gün geçtikçe artmakta ve tedavi yaklaşımları buna paralel olarak değişim ve gelişim göstermektedir. Meme kanseri tedavisi sonucu ortaya çıkan deformiteler bu hastalarda önemli fiziksel ve psikolojik sorunlara yol açmaktadır. Oluşan deformitelerin ortadan kaldırılması ve eksik olan dokunun yerine konması için çeşitli meme rekonstrüksiyonu seçenekleri mevcuttur. Rekonstrüksiyon sırasında hangi tedavi yönteminin seçileceği hastanın rekonstrüksiyon öncesi beklentilerine, hastanın tıbbi durumuna, kanserin türü ve evresine, pozitif lenf nodu sayısına, metastaz varlığına, eşlik eden sistemik durumlara, yapılacak rekonstrüksiyon yöntemine ve rekonstrüksiyon zamanına bağlıdır. Bu çalışmada; 2002 ile 2013 yılları arasında meme rekonstrüksiyonu yapılan 56 hastanın preoperatif tanıları, evreleri, cerrahi tedaviler retrospektif olarak incelenmiş olup, hastalara otolog doku ile implant kullanılarak uygulanan meme rekonstrüksiyonu yöntemleri, bu yöntemlerin komplikasyon ve başarı oranları gösterilmiştir. Çalışmamızda; son 10 yılda mastektomi sonrası olgularında otolog doku kullanılarak meme onarımı yapılanlar (grup 1) ile, doku genişletici ve/veya implant kullanılarak meme onarımı yapılanlar (grup 2) arasında karşılaştırmalı analizler yapılmıştır. Aynı zamanda her bir grupta 10 hasta olmak üzere 20 hastanın BREAST-Q Onarım Modülü testi ile hasta memnuniyeti, beklentisi ve operasyon sonrası etkileri ölçülmüş sonuçlar istatiksel olarak analiz edilerek grupların birbirlerine olan üstünlükleri değerlendirilmiştir. Sonuç olarak; meme rekonstrüksiyonu uygulanan 35 hastada otolog doku ile meme onarımı, 21 hastada doku genişletici/implant ile meme onarımı seçenekleri kullanılmıştır. Otolog doku ile meme onarımı yapılanların komplikasyon oranları diğer gruba oranla yüksek olmasına rağmen BREAST-Q Onarım Modülü testi sonuçlarına göre hastalar tarafından tercih edilen bir yöntem olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Breast cancer incidents are increasing day by day, and in parallel to this, treatment approaches show change and development. The deformities caused by breast cancer treatment bring about significant physical and psychological problems among those patients. In order to remove the occuring deformities and to replace the missing tissues, there are various breast reconstruction options. Which treatment method will be chosen during the reconstruction depends on the expectations of the patient before the reconstruction, the medical condition of the patient, the grade and the type of the cancer, the number of the positive lympf nodes, the existence of metastasis, the accompanying systemic conditions and the method and the time of the reconstruction. In this study, 2002 and 2013 years of breast reconstruction, 56 patients who had preoperative diagnosis,tumor stage,surgical treatments were examined retrospectively, and patients with autologous implant administered using the breast reconstruction methods,these methods complications and success rates are shown. In this study, in post mastectomy phenomena two groups are comparatively analyzed. First group are the patients to whom autologous tissue has been applied in breast reconstruction and the second group are those to whom tissue expander and/or implant-based has been applied in breast reconstruction. At the meantime, the satisfaction, the expectation and the effects after the operation of 10 patients in each group, total 20, have been surveyed with the BREAST-Q reconstruction module test and the results have been analyzed and their superiority to each other has been evaluated. In conclusion, in 35 patients, autologous tissue breast reconstruction option has been chosen and in 21 patients tissue expander/implant-based reconstruction option has been chosen. Although the complication rate in the group to whom autologous tissue breast reconstruction has been applied is relatively high, according to the BREAST-Q reconstruction module test results it is studied that this method has been preferred among those patients.