Genç bayan ve erkeklerde ağız çevresi antropometrik ölçümlerinin karşılaştırılmalı olarak incelenmesi
The comperative examination of anthropometric measurements of the mouth circumference in young women and men
  1. Tez No: 352771
  2. Yazar: MELTEM ALPAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAİT BİLGİÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: Antropometri, Ağız çevresi, Dudaklar, Vermillion, Filtrum, Anthropometry, Mouth circumferens, Lips, Vermillion, Philtrum
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: Kişisel kimlik çoğunlukla yüz hesaplanmasıyla yapılır. Ağız ve dudaklar kraniyofasiyal kompleksin değerlendirilmesi ve tanımlanmasında anahtar bir rol oynarlar. Bu çalışmanın amacı Türk kadın ve erkeklerinin ağız çevresi ölçümlerinin antropometrik ölçümler kullanılarak normatif veri tabanlarını sağlamaktır. Materyal ve Metot: Antropometrik ölçümler yaşları 18-27 arasında değişen 100 (50 erkek ve 50 bayan) katılımcıdan alındı. Katılımcılar Yaşar Doğu Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu öğrencileriydi ve çalışmada gönüllü olduklarına dair form imzaladılar. Bulgular: Ağız genişliği, filtrum genişliği ve uzunluğu, üst ve alt vermillion yükseklikleri bayanlarda sırasıyla; 50,41 mm, 13,31 mm, 14,65 mm, 7,73 mm ve 9,77 mm; erkeklerde sırasıyla 53,20 mm, 14,30 mm, 16,84 mm, 7,68 mm ve 10,23 mm olarak bulunmuştur. Mentolabial, nasolabial ve mentoservikal açılar bayanlarda sırasıyla 111,37°, 98,91° ve 89,71°; erkeklerde sırasıyla 113,24°, 99,28° ve 89,77° olarak tespit edilmiştir. Sonuç: Bu çalışmada sağlanan veriler benzer yeni çalışmaların planlanmasında ve sonuçlarının karşılaştırılmasında referans olabileceği gibi rekonstrüktif cerrahi ve ortodontistler için ağzın boyutlarının analizinde dikkate alınabilir diye düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: Personal identification is mostly made by facial assessment. The mouth and lips play a key role in the evaluation and recognition of the craniofacial complex. The aim of this study was the measurements of the mouth circumference among Turkish women and men using anthropometric measurements to provide normative database. Material and Method: Anthropometric measurements were taken from in 100 participants (50 men and 50 women) between 18-27 years old. Participants were students in Yaşar Doğu School of Physical Education and Sports of Ondokuz Mayıs University and they were sign an informed consent to participate in study. Results: The means of the mouth width, philtrum width and length, upper and lower lip thickness in women were 50.41 mm, 13.31 mm, 14.65 mm, 7.73 mm and 9.77 mm, respectively; in men were 53.20 mm, 14.30 mm, 16.84 mm, 7.68 mm and 10.23 mm, respectively. The means of mentolabial, nasolabial and mentocervical angles in women were 111.37°, 98.91° and 89.71°, respectively, in men were 113.24°, 99.28° and 89.7°, respectively. Conclusion: We are in the opinion of that values provided in this study are references to planning similar new studies and comparing, as well as for reconstructive surgeons and orthodontists to analyse the size of mouth.