Kolorektal distansiyon ile indüklenen viseral ağrı modelinde farklı nonsteroid antiinflamatuar ilaçların karşılaştırılması
The comparison of different nonsteroid antiinflamatory drugs on colorectal distension induced visceral pain model
- Tez No: 352773
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN SIRRI BİLGE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Viseral ağrı, sıçan, antiinflamatuar, kolorektal distansiyon, Visceral pain, rat, anti-inflammatory, colorectal distension
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Amaç: Kolorektal distansiyonla indüklenen viseral ağrı modelinde farklı non steroidal antiinflamatuar ilaçların etkinliğini araştırmaktır. Materyal ve Metod: Erkek Sprague-Dawley (250-300 g) sıçanların anestezisi ketamin (50 mg/kg; i.p) ve klorpromazin (25 mg/kg; i.p) ile sağlandı. Elektromiyografik (EMG) sinyallerin kaydı için 80 µm çapında iki adet bipolar teflon kaplı Ni/Cr tel elektrodlar abdominal eksternal oblik kasa yerleştirildi. Maddelerin uygulanabilmesi için juguler vene kateter yerleştirildi. Elektrodlar ve kateter, deri altından ilerletilerek enseden dışarı ağızlaştırıldı. Viseral ağrının değerlendirilmesinde kolorektal distansiyon (KRD) yöntemi uygulandı. Tüm ilaçlar intravenöz uygulandı. Bulgular: Parasetamol 200, 400, 600 mg/kg dozunda viseromotor yanıtta değişiklik yapmadı. Meloksikam 2 ve 4 mg/kg dozlarında etki göstermezken 6 mg/kg dozunda viseromotor yanıtı kontrol grubuna göre anlamlı olarak azalttı. Metamizol 200 mg/kg dozunda yanıtlarda değişiklik yapmazken 400 ve 600 mg/kg dozlarında viseromotor yanıtı azalttı. Deksketoprofen 2 ve 4 mg/kg dozlarında viseromotor yanıtta değişiklik oluşturmazken 6 mg/kg dozunda kontrol grubuna göre anlamlı olarak azalttı. Sonuç: Metamizol, deksketoprofen ve meloksikam kolorektal distansiyonla indüklenen viseral ağrı modelinde farklı etki sürelerine sahip antinosiseptif etki göstermiştir. Bu durum çalışmada kullanılan ilaçların kimyasal yapılarının farklı olması ve ağrı modülasyonunda rol alan farklı mekanizmaları etkiliyor olması ile açıklanabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Investigate of non-steroidal anti-inflammatory drugs effectiveness in colorectal distension-induced visceral pain model. Material and method: Male Sprague-Dawley (250-300 g) rats were anesthesied with ketamine (50 mg/kg, i.p) and chlorpromazine (25 mg/kg, i.p). Two bipolar teflon-coated Ni / Cr wire electrodes (80-M diameter) were placed in the abdominal external oblique muscle for recording electromyographic (EMG) signals. Jugular vein catheter was placed for the administration of drugs. Electrodes, and catheter percutaneously were carried out to the nape. Colorectal distension (CRD) method was applied to evaluate of visceral pain. All drugs administered intravenously. Results: Paracetamol 200, 400, 600 mg/kg did not change the visceromotor response when compare with the control group. Meloxicam 2 and 4 mg/kg showed no effect but at doses of 6 mg/kg meloxicam significantly decreased visceromotor response compared with the control group. Metamizol 200 mg/kg did not change responses but dose of 400 and 600 mg/kg metamizol reduced visceromotor response. Dexketoprofen 2 and 4 mg/kg doses did not cause a change in viscemotor response but 6 mg/kg dose significantly reduced response compared with the control group. Conclusion: Metamizol, dexketoprofen and meloxicam show antinociceptive effect with different duration of action on colorectal distension-induced visceral pain model. This condition can be explained by the drugs that used in this study have different chemical structures and effect different mechanisms which plays role in modulation of pain.