Bilgisayarlı tomografi ile kardiyak anjiografi çekilen hastalarda koroner vasküler anomali ve varyasyonların sıklığı ile kardiyak BT anjiografinin görüntülemedeki üstünlüğü
The frequency of coronary vascular anomalies and variations in the patients performed cardiac angiography with computer tomography and the superiority of CT angiography for imaging
- Tez No: 352817
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RAMAZAN DAVRAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Koroner vasküler anomali ve varyasyonlar, Kardiyak 64-ÇKBT Anjiografi, Coronary vascular anomalies and variations, Cardiac Multidetector computed tomography angiography
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Giriş ve Amaç: Çalışmamızda Kardiyak BT Anjiografi tetkiki için başvuran hastalarda, koroner vasküler anomali ve varyasyonların sıklığının saptanması ile BT anjiografinin görüntülemedeki üstünlüğünün gösterilmesi amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada retrospektif olarak Mayıs 2009 ?Mayıs 2012 tarihleri arasında KardiakBT Anjiografi tetkiki için başvuran 62 hastanın (25-81 yaş aralığında, 43 erkek, 19 kadın) görüntüleri kullanıldı. Koroner BT Anjiografi tetkikleri rutin olarak EKG tetikleme özellikli 64 dedektörlü BT cihazı ile yapıldı. Tetkik öncesi kalp hızları dakikada 75'in üzerinde olan hastalara intravenöz beta bloker tatbik edildi. Görüntüler Vitrae çalışma istasyonunda aksiyel, multiplanar reformat ve üç boyutlu imajlarda değerlendirildi. Elde edilen veriler SPSS programı ile analiz edildi.Bulgular: 62 hastadan elde olunan BT anjiografi tetkikinde 6 koroner vasküler varyasyon ve anomali tespit edildi.Sonuç: Koroner arter anomalilerinin nadir görülmesi ve asemptomatik olması, bu hastaların klinik özelliklerini, anatomik varyasyonların sıklığını ve çeşitliliğini gizlemektedir. Bu olgularda miyokardiyal iskemi, ani ölüm görülebilir. 64-ÇKBT Anjiografi yüksek temporal ve uzaysal çözünürlüğüyle, 3 boyutlu rekonstrüksiyon yöntemiyle oluşturulan görüntülerle,koroner vasküler anomali ve varyasyonları ortaya koymada oldukça etkilidir.
Özet (Çeviri)
Objective: In our study revealing the accompliment of computed tomography angiography in establishing the frequency of coronary vascular anomalies and variations was purposed.Method: In this study, the images of 62 patients (43 male, 19 female, 21-81 years old) who applicated for cardiac computed tomography Angiography to our clinic between May 2009-May 2012 were investigated. Coronary computed tomography angiographies orderly were performed with a charasteristically electrocardiogram triggering 64 detectors computed tomography machine. Before the investigation, intravenous beta blockers were performed to the patients with pulse rate more than 75 per minute. Images were evaluated with axiel, multiplanar reformate and three dimentinaly in vitrae working station. Data were analized with SPSS program.Results: Six coronary vascular variations and anomalies were determined by Computed Tomography angiography images of 62 patients.Conclusion: Rarity and asymptomatic attitude of coronary arterial anomalies conceal the clinical properties of the patients, frequency and diversity of anatomic variations.Myocardial ischemia and sudden death can be seen in these cases. Because of the high temporal and spatial resolutions and the images constituted with three dimentional reconstruction procedure, 64 multidetector computed tomography angiography is very efective in determinination of coronary vascular anomalies and variations.