Koroner BY anjiografide tespit edilen myokardiyal köprüleşme ile epikardiyal yağ dokusu volümü arasındaki ilişki
The relationship between myocardial bridging detected in coronary CT angiography and epicardial adipose tissue volume
  1. Tez No: 829974
  2. Yazar: CHYNGYZ ZHYLCHYEV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YASEMİN GÜNDÜZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Myokardiyal köprüleşme, Epikardiyal yağ dokusu, Koroner arter anomalisi, Koroner BT Anjiyografi, Myocardial bridging, Epicardial adipose tissue, Coronary artery anomaly, Coronary CT angiography
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Miyokardiyal köprüleşme (MK), epikardiyal devam etmesi gereken koroner arterlerin belli segmentlerinin miyokard dokusuna yönlenmesi veya bu segmentlerin kas lifleriyle sarılmasıdır. Epikardiyal yağ dokusu (EYD), perikard ile kalp yüzeyi arasında vasküler yapıları çevreleyen yağ tabakası olup obezite gibi ciddi metabolik ve kardiyovasküler komplikasyonlara neden olan durumlarda, hacmi artmaktadır. Bu çalışmamızda MK insidansı, tipleri, ek anomali varlığı, MK olan hastalarda EYD'sunun etkisi araştırılmıştır. YÖNTEM: 01.01.2020-30.01.2023 tarihleri arasında Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Radyoloji Anabilim Dalı Bilgisayar Tomografi ünitesinde Aquilion BT cihazı (Toshiba Medikal Sistemleri, Japonya) kullanılarak göğüs ağrısı nedeniyle kardiyak BT anjiyografi çekilen ve aralarında 24 MK olgusu tespit edilen toplam 50 hastanın verileri hastane otomasyon sistemiyle retrospektif olarak değerlendirildi. Çalışmada her hastada EYD volümü hesaplanarak cinsiyet, yaş ve diğer kardiyovasküler risk faktörleri ve MK ile olan ilişkisi değerlendirildi. BULGULAR: Toplam 24 olguda miyokardiyal köprüleşme tespit edildi (% 48). Myokardiyal köprüleşme vakalarında 17'sinde (%70,8) LAD köprüleşmesi, 4'ünde (%16,7) LCX köprüleşmesi, 2'sinde (%8,3) RCA köprüleşmesi ve 1'inde (%4,2) LAD-LCX köprüleşmesi görüldü. Toplam 50 hastanın 3'ünde (%6) ek koroner arter anomalisi izlenmiştir. Kontrol grubunda epikardiyal yağ hacmi ile yaş, Ca+2, LDL ve TG düzeyleri arasında orta düzeyde pozitif korelasyon saptanmıştır (p0.05). Bu tez MK varlığını erken yakalama ve MK üzerine EYD volümünün etkisini araştırmada bir ön çalışma olmuştur. Daha büyük hasta grubu ve birden fazla merkezde yapılması halinde çalışmanın güvenilirliği artacaktır.
Özet (Çeviri)
The relationship between myocardial bridging detected in coronary CT angiography and epicardial adipose tissue volume. AİM: Myocardial bridging (MB) is redirection of coronary arteries, which should continue epicardially, into myocardial tissue or encasement of these segments with muscle fibers. Epicardial adipose tissue (EAT) is a fat layer surrounding vascular structures between pericardium and heart surface, and its volume increases in obesity-related complications. In this study, incidence, types, presence of anomalies, effect of EAT in patients with MB were investigated. METHODS: Data of total 50 patients who underwent cardiac CT angiography with Aquilion CT device (Toshiba Medical Systems, Japan) due to chest pain between 01.01.2020-30.01.2023 at the Sakarya University Training and Research Hospital Radiology Department's CT unit were retrospectively evaluated. Among these patients, 24 cases with MB were identified. EAT volume was calculated for each patient, and its relationship with gender, age, cardiovascular risk factors, and MB was assessed. RESULTS: Myocardial bridging observed in 48% of cases. Among MB cases, LAD bridging: 17 (70,8%), LCX: 4 (16,7%), RCA: 2 (8,3%), LAD-LCX 1: (4,2%) of the participants. 6% had other coronary anomalies. In control group, there was moderate positive correlation between epicardial fat volume and age, Ca+2, LDL, and TG levels (p0.05). This study serves as an important preliminary investigation for early detection of myocardial bridging and the impact of EAT volume on MB. Conducting the study with a larger patient group and involving multiple centers will increase the reliability of findings.