Köpeklerde propofol'ün pankreatitis oluşumuna etkilerinin araştırılması
The effects of propofol on pancreatitis formation in dogs
  1. Tez No: 352833
  2. Yazar: EMEL FUNDA KARAİSAOĞLU ONGAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP PEKCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Köpek, propofol, anestezi, ankreatitis, pankreatik enzimler, Dog, propofol, anesthesia, pancreatitis, pancreatic enzymes
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
İlaca bağlı pankreatitis şekillenmesi nadir olmakla beraber bugüne kadar 85'in üzerinde değişik ilacın pankreatitise neden olduğu bildirilmiştir. Yakın tarihte FDA'ya propofol uygulanmasından sonra pankreatitis geliştiğini bildiren 25 ayrı vaka bildirimi vardır. Propofol, küçük hayvanlarda sedasyon, indüksiyon ve anestezinin devamı için sıklıkla kullanılan bir ilaçtır. Anesteziden uyanma sakin ve hızlıdır. Tıp literatürleri incelendiğinde propofol uygulamasından sonra pankreatitis geliştiğini bildiren sporadik vaka takdimleri göze çarpmaktadır. Veteriner çalışmaları incelendiğinde propofol uygulaması sonrasında hiperlipidemi ve trigliserit seviyesinde yükselmeler olduğu bildirilmesine rağmen pankreas üzerine etkisi araştırılmamıştır. Bu çalışmanın amacı, propofol uygulanmasının pankreas üzerine etkilerini değerlendirmektir. Çalışmada 20 sağlıklı köpek en az bir saat süre ile anesteziye alındı. Hayvanlardan anestezi öncesinde ve sırasında, uyanma sırasında, uyandıktan 4 ve 24 saat sonra kan alınarak serum amilaz, lipaz, kolesterol, trigliserit, ALP, AST, GGT, cPLI, kalsiyum ve glikoz seviyeleri değerlendirildi. Buna göre anestezi sırasında serum glikoz, kalsiyum ve trigliserid değerleri yükselirken amilaz, lipaz, ALP, AST, kolesterol ve GGT değerlerinin düştüğü kaydedildi. Serum cPLI analizlerinde ise istatistiksel olarak anlamlı bir değişiklik kaydedilmedi. Klinik olarak değerlendirildiğinde ise propofol uygulaması sonrasında hiçbir hayvanda pankreatitis bulgusuna rastlanmadı. Sonuç olarak bir saat süre ile uygulanan propofolun, serum trigliserid düzeyini yükselttiği ancak pankreas üzerine etkisi değerlendirildiğinde klinik açıdan güvenli olduğu kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The incidence of a drug-induced pancreatitis is rare and so far more than 85 different drugs have been reported to have induced pancreatitis. It was reported to FDA that propofol administration resulted in pancreatitis in 25 human cases. Propofol, a sedative - hypnotic agent, can be used for sedation, induction and maintenance of anesthesia in small animals. Recovery is rapid and smooth after propofol anesthesia. Only anecdotal reports of pancreatitis following propofol administration exist in the human literature Although there is an increase in blood lipid and trigliseride levels, there has been no reports investigated the association between the use of propofol and pancreatitis. The aim of this study is to evaluate the possible side-effects of propofol administration on pancreatic tissue in dogs. Twenty healty dogs were anesthetized for at least one hour. Bloods were collected to evaluate the serum amylase, lipase, cholesterol, triglyceride, ALP, AST, GGT, cPLI, Ca, glucose levels before and after propofol administration, during recovery period and after 4th and 24th hour. It was recorded that the serum glucose, calcium and triglyceride levels were increased during anesthesia, on the contrary serum amylase, lipase, ALP, AST, GGT, and cholesterol levels were decreased. The alterations in cPLI were insignificant across the sampling intervals. Clinical evaluation is not revealed any evidence of pancreatitis in neither of the animals. As a result, it was concluded that although the triglyceride levels were found to be elevated during propofol administration, it did not cause any clinical manifestations regarding pancreatic activity.