Profesyonel futbolcularda aerobik ve anaerobik kapasite ilişkisinin oyuncuların mevkilerine göre incelenmesi
Professional soccer players aerobic and anaerobic capacity of the relationship between the players position
  1. Tez No: 352834
  2. Yazar: YAVUZ KÜRŞAT GÜLDAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT BİLGE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Futbol, Pozisyon, Enerji Sistemleri, Aerobik ve Anaerobik Güç
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antrenman ve Hareket Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu araştırmanın amacı; profesyonel futbolcuların, mevkilerine göre aerobik ve anaerobik kapasite ilişkisinin incelenmesi ve karşılaştırılmasıdır. Çalışmaya 32 erkek profesyonel futbolcu gönüllü olarak katılmıştır. Araştırmaya katılan profesyonel futbolcuların yaş ortalamaları 22,19 ± 2,33 yıl, boy uzunlukları ortalaması 1,78 ± 0,04 cm, ortalama vücut ağırlıkları 73.05 ± 7,39 kg, vücut yağ yüzde ortalamaları % 9,01 ± 3,43, vücut kitle indeks ortalamaları (BMI) 23,25 ± 2,23, anaerobik güç değerleri (AnP) 14,31 ± 1,57 W/kg, anaerobik kapasite değerleri (AnC) 7,5±0,4 W/kg, maksimal kalp atım hızı ortalamaları (KAHmax) 179 ± 16,8 atım/dk ve maksimal oksijen kullanım kapasiteleri (VO2max) 51,8 ± 4,25 ml/kg/dk bulunmuştur. Araştırma grubunu oluşturan profesyonel futbolcuların mevkileri açısından maksimal oksijen kullanma kapasiteleri (VO2max), anaerobik güç (AnP) ve anaerobik kapasite (AnC) değerleri arasında istatistiksel bir farklılık bulunmamıştır (p>0.05). Defans ? orta saha ve forvet oyuncularının maksimal oksijen kullanma kapasiteleri (VO2max) ile anaerobik kapasiteleri (AnC) arasında istatistiksel bir farklılık bulunmamıştır (p>0.05). Defans ? orta saha ve forvet oyuncularının maksimal oksijen kullanma kapasiteleri (VO2max) ile anaerobik güçleri (AnP) arasında istatistiksel bir farklılık bulunmamıştır (p>0.05). Araştırma grubunu oluşturan profesyonel futbolcuların mevkilerine göre maksimal kalp atım hızları (KAHmax) açısından istatistiksel bir farklılık bulunmamıştır (p>0.05). Araştırma grubunu oluşturan profesyonel futbolcuların mevkilerine göre (Defans ? orta saha, orta saha ? forvet, defans ? forvet) aerobik (VO2max) ve anaerobik kapasiteleri (AnC) aralarındaki ilişki açısından bir farklılık göstermemiştir (p>0.05). Araştırma grubunu oluşturan profesyonel futbolcuların mevkileri açısından aerobik ve anaerobik kapasite ilişkileri arasında istatistiksel olarak bir farklılık olmadığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the comparison of the aerobic and anaerobic capacity relationship according to positions of the professional male football players. It is found that the average of age is 22,19 ± 2,33 year, the average of body height 1,78 ± 0,04 m, the average of body weight 73.05 ± 7,39 kg, mean body fat percentage 9,01 ± 3,43 % body mass index 23,25 ±2,23 , mean anaerobic power (AnP) 14,31±1,57 W/kg, mean anaerobic capacity (AnC) 7,5±0,4 W/kg, mean maximal heart rate 179±16,8 beat per minute and maximal oxygen consumption (VO2max) 51,8 ±4,25 ml/kg/ min of the professionals football players. According- the positions (defence ? midfield and forward) of the professionals footballers consisting the research group, there isn't a statistical difference among the capacity of utilization maximal oxygen consumption (VO2max), anaerobic power (AnP) and anaerobic capacity (AnC) (p>0.05). There is no a statistical difference ? between defence - midfield and forward players using maximal oxygen consumption (VO2max) and anaerobic capacity (AnC) (p>0.05). There is no a statistical difference between defense - midfield and forward players using maximal oxygen consumption (VO2max) and anaerobic power (AnP) (p>0.05). It isn't found any difference in terms of their maximal heart rate (HR max) according to the positions of the professionals footballers, (p>0.05). According to the research group consisted of professional football positions aerobic capacity (VO2max) and anaerobic capacity (ANC) showed no significant difference in terms of the relationship between them (p> 0.05). There is no difference as statistically between aerobic and anaerobic capacity relations in terms of status of professionel footballers constituting the research group. Key words : Soccer, Position, Energy systems,Aerobic and Anaerobic Power