Sıçan böbreğinde iskemi/reperfüzyon işlemine karşı selenyum'un etkisinin araştırılması
Investigation of the effects of selenium against ischemia reperfusion process in rat kidney
  1. Tez No: 352857
  2. Yazar: PINAR ÇAĞIMNI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FERRUH YÜCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: İskemi/Reperfüzyon, Sıçan, Böbrek, Selenyum, Ischemia-reperfusion, rat, kidney, selenium
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
İskemi/Reperfüzyon (I/R), serbest oksijen radikallerini arttırarak oksidatif strese ve doku hasarına neden olur. Böbrek dokusundaki I/R; sok, sepsis, aort anevrizması, böbrek nakli ve diger cerrahi girisimler esnasında sık görülen bir durumdur. Bu durum, sonuçta böbrek fonksiyon bozukluklarına yol açarak yüksek mortalite ve morbidite oranına sahip olmasından dolayı klinik açıdan önemlidir. Yapılan çalısmalar, antioksidan maddelerin dokudaki oksidatif hasarı azalttıgını göstermistir. Bu çalısmada, sıçanlarda böbrek I/R islemine karsı antioksidan özelligi kanıtlanmıs bir madde olan selenyum'un etkisinin arastırılması amaçlandı. Çalısmada 21 adet erkek Wistar Albino cinsi sıçan kullanıldı. Sıçanlar, rastgele olarak, her birinde 7 sıçan içeren 3 gruba ayrıldı. 1. Grup: Kontrol, 2. Grup: SF (Serum fizyolojik; 1ml/kg/gün)+ I/R, 3.Grup: Se (Sodyum Selenite; 0.5 mg/kg/gün) + I/R. Enjeksiyonlar I/R öncesi, 7 gün süreyle, intraperitoneal olarak günde tek doz olarak uygulandı. Takiben, kontrol grubu hariç tüm gruplara 45 dakikalık iskemi, 24 saat reperfüzyon islemi uygulandı. Böbrek dokuları Hematoksilen-Eozin yöntemiyle boyanarak, ısık mikroskobunda incelendi. Morfometrik yöntemler kullanılarak, birim alana düsen glomerül sayıları ve bazı histolojik yapıların hacimsel oranları hesaplandı. Elde edilen verilerin istatistiksel karsılastırmalarında tek yönlü varyans analizi ve Holm Sidak testleri kullanıldı. Histolojik ve morfometrik incelemelerde, selenyum uygulamasının böbrekteki dejeneratif degisiklikleri azalttıgı gözlendi. Selenyum uygulanan I/R grubunda, inflamatuar parametrelerde, glomerüler büzülmede ve tübüler dilatasyonda anlamlı düzeyde azalma oldugu gözlendi. Bu sonuçlar, selenyum'un böbrekte I/R sonucunda meydana gelen hasara karsı koruyucu etkilere sahip olabilecegini gösterdi.
Özet (Çeviri)
Ischemia-reperfusion (I/R) causes oxidative stress and tissue damage by increasing free radicals. I/R of kidney tissue is a common condition seen during shock, sepsis, aortic aneurysm, kidney transplantation and other surgical procedures. Since this condition ultimately leads to renal dysfunction; it has clinical importance with high mortality and morbidity rates. Previous studies showed that antioxidant substances decrease oxidative damages in tissues. In this study, it was aimed to evaluate the effect of selenium which has a well-established antioxidant effect against renal I/R in rats. Twenty one male Wistar rats were used in the study. Rats were grouped randomly into 3 groups containing 7 rats in each group. Group 1: Control; Group 2: SF (saline solution 1ml/kg/day) + I/R; Group 3: Se + I/R; (sodium selenite 0.5 mg/kg/day). Injections were administered intraperitoneally for 7 days as a single daily dose before I/R. Subsequently, 45 minutes of ischemia and 24 hours reperfusion were performed in all groups except controls. Kidney tissues were stained with hematoxylin-eosin method and examined under the light microscope. Using morphometric methods, the number of glomeruli per unit area and volumetric ratio of some histological structures were calculated. One-way analysis of variance and Holm Sidak tests were used for statistical comparison of the obtained data. Histological and morphometric examination showed that selenium application reduced the degenerative changes in the kidney. In the selenium administered I/R group, inflammatory parameters, glomerular shrinkage and tubular dilation showed a significant decrease. These results have shown that selenium may have protective effects against renal damage caused by I/R.