Şizofreni, bipolar affektif bozukluk ve anksiyete tanısı almış hastalarda toxoplasma gondii prevalansının serolojik ve moleküler yöntemlerle araştırılması
Investigated the presence of toxoplasma gondii using serological and molecular methods in patient with schizophrenia, bipolar affective disorder and anxiety
- Tez No: 352858
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİHAL DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Toxoplasma gondii, Şizofreni, Bipolar Affektif Bozukluk, Sosyal Değişkenler, ELISA, Gerçek zamanlı PZR, Toxoplasma gondii, Schizophrenia, Bipolar Affective Disorder, Social variables, ELISA, RealTime PCR
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Toksoplasma gondii (T.gondii) dünyanın her yerinde bulunan ve bütün memelileri enfekte edebilen bir protozoondur. Yaşam döngüsünde; kediler ve kedigiller kesin konak olup, diğer sıcakkanlı omurgalılar ise ara konaklık yapmaktadır. Bulaşım yolları farklı toplumlarda değişiklik gösterebilmektedir. Yeme alışkanlıkları ve kedilerle temasa bağlı olarak nüfusun %80'i bu protozoonla enfekte olabilmektedir. Toksoplazma enfeksiyonlarının büyük bir çoğunluğu asemptomatiktir ve bazı enfekte kişilerde servikal lenfadenopati, oküler bozukluklar, merkezi sinir sistemi bozuklukları ve beyin apsesi oluşturabilir. Konjenital toksoplazmoziste etken plesantayı geçerek fetusu enfekte edebilmektedir. Enfekte fetustaki belirtiler; hidrosefali, mikrosefali, intrakranial kalsifikasyonlar, retina hasarı ve mental retardasyondur. Toksoplazma nörotropizm açısından oryantasyon bozukluğu, anksiyete, depresyon ve hatta şizofrenik psikozlarda ve AIDS gibi latent enfeksiyonlularla, immün sistemi baskılanmış kişilerin %60'ında görülebilmektedir. Benzer psikiyatrik komplikasyonlar ve meningoensefalit, toksoplazma ile enfekte immün sistemi sağlıklı konaklarda da görülebilmektedir. İnsanlarda yapılan bazı çalışmalarda, latent toksoplazmozun kişilik değişikliklerine ve IQ'nun düşmesine neden olduğunu ortaya koymuştur. Şizofreni; nedeni bilinmeyen şiddetli bir nöropsikiyatrik bozukluktur. Çalışmalar güçlü bir genetik komponenti işaret etmekle birlikte, epidemiyolojik verilerin çoğu bazı durumlarda şizofreninin enfeksiyon hastalıkları ile ilişkili olabileceğini göstermektedir. Yapılan bir araştırmada da, şizofreni ile influenza A, rubella, herpes simplex type 2 gibi prenatal dönemde maruz kalınan virüsler ve postnatal dönemde maruz kalınan bakteriyel ajanların sebep olduğu menenjit ve ensefalit arasında da bir ilişki olabileceği gösterilmiştir. Son yıllarda; toksoplasmozun klinik olarak belirsiz olsa bile; parazitin trofozoitlerinin beyinde glia hücrelerine olan özel afinitesinden dolayı nörotrofik ve şizofreniye neden olan bir ajan olabileceği ileri sürülmektedir. Eylül 2012 - Eylül 2013 tarihleri arasında sürdürülen çalışmamızda; ESOGÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları polikliniğine başvuran, 87 bipolar affektif bozukluk (BAB), 63 şizofreni tanısı almış hastalar ile psikiyatrik hastalık geçmişi bulunmayan ve daha önce anti psikotik, anti depresan ilaç kullanmamış, sağlıklı 50 gönüllüden alınan kan örnekleri; gerçek zamanlı Polimeraz Zincir Reaksiyonu (PZR) ve Enzyme-Linked ImmunoSorbent Assay (ELISA) yöntemleri kullanılarak T.gondii varlığı açısından değerlendirilmiştir. Çalışmamızda ayrıca hasta grubuna 29, kontrol grubuna 21 sorudan oluşan; sosyal değişkenler ve T.gondii bulaş yolları ile temaslarını içeren bir anket uygulanmış, T.gondii varlığı ile bu değişkenler arasındaki ilişki değerlendirmeye alınmıştır. Hasta ve kontrol grubuna ait toplam iki yüz örnek çalışmaya alınmış, ELİSA ve PZR yöntemlerinden en az birisi ile T. gondii varlığı saptanan örnekler pozitif olarak kabul edilmiştir. Buna göre sırasıyla; 200 serum örneğinin 61'inde (% 30.5) T.gondii seropozitifliği tanımlanmıştır, bunların 53'ünde (% 86.6) yalnızca ELISA yöntemi ile anti toxo IgG antikorları (Ab), 4'ü (% 6.7) yalnızca PZR ile, 4'ü de (% 6.7) hem PZR hem de ELISA IgG yöntemleri ile pozitif olarak saptanmıştır. Hasta grubundan alınan 150 serum örneğinin 47'sinde (%31.3). T.gondii pozitifiği saptanmıştır. Pozitif örneklerin, 39'u (% 83) yalnızca ELISA yöntemi ile Toxo IgG antikorları, 4'ü (% 8.5) yalnızca gerçek zamanlı PZR yöntemi ile, 4'ü (% 8.5) de hem PZR hem ELISA IgG testi ile pozitif bulunmuştur. Hasta grubunu oluşturan 87 BAB hastasının 29'unda (% 33.3) ve 63 şizofreni hastasının 18'inde (%28.6) T.gondii antikorlarının varlığına rastlanmıştır. Hasta grubunda pozitiflik saptanan 47 örneğin; 29'unun (% 61,7) BAB tanısı almış, 18'inin (% 38,3) şizofreni tanısı almış olan hastalara ait olduğu tespit edilmiştir. Kontrol grubunda 14 serum örneğinde (%28) ELISA IgG ile T. gondii varlığı tanımlanırken, PZR yöntemi ile pozitif sonuç saptanmamıştır. ELISA yöntemi ile anti toxo IgM antikorları varlığı hem hasta hem de kontrol grubunda saptanamamıştır.
Özet (Çeviri)
T.gondii is a protozoan parasite found worldwide that infects all kinds of mammals, including cats, livestock, and human beings. In its life cycle, cats and other felids are the definitive hosts and the other warmblooded vertebrates are intermediate hosts. The importance of these modes of transmission may vary in different populations Depending on eating habits and exposure to cats, up to 80% of the population may be infected with this protozoan. Most of Toxoplasmosis infections are asymptomatic to mild and in some infected persons cervical lymphadenopathy, ocular disease and brain abscess may ocur. In congenital toxoplasmosis the organisms may cross the placenta and infect the fetus. The symptoms of congenital toxoplasmosis include hydrocephaly, microcephaly, intracranial calcifications, damage to the retina, and mental retardation. With regard to neurotropism of T. gondii, psychiatric manifestations such as disorientation, anxiety, depression and even psychoses with schizopherniform characters are seen in 60% of immunocompromised individuals with AIDS in whom latent infections are reactivated. Similar psychiatric complications and meningoencephalitis can also occur in T. gondii-infected immunocompetent human hosts and human studies revealed that latent toxoplasmosis may cause personality changes and decreased IQ. Schizophrenia is a pervasive, neuropsychiatric disease of uncertain cause that affects approximately 1% of the adult population in the United States and Europe. An increased occurrence of schizophrenia in family members of affected individuals suggests that genetic factors may play a role in its etiology, and specific genes have been proposed as being responsible for predisposing to schizophrenia. Environmental factors are also important. Epidemiological studies, eg, have established that winter-spring birth, urban birth, and perinatal and postnatal infections are all risk factors for the disease developing in later life. These environmental studies have rekindled interest in the possible role of infectious agents in schizophrenia. Although a potential link between T. gondii and neuropsychiatric disorders, particularly schizophrenia, has been proposed controversial results have also been reported. In our study, we examined the blood samples of 150 patients with the diagnosis of schizophrenia or bipolar affective disorder from Clinic of Psychiatric and 50 volunteers in Eskisehir in between September 2012 – September 2013. Samples were analyzed by RealTime PCR and ELISA. A total of two hundred examples of patient and control groups included in the study, applied at least one of ELISA and PCR assays detected the presence of Toxoplasma gondii have been considered as positive samples. Accordingly , respectively, 61 of 200 samples (30.5% ) were defined seropositivity of T.gondii. Thereof , in 53 (86.6%) only by ELISA with anti-Toxo IgG antibodies (Ab), and 4 ( 6.7%) only by PCR , 4 (6.7% ) and PCR as well as ELISA IgG methods were positive. 150 serum samples which taken from the patient group, 47 (31.3%) samples seropositivity of T.gondii was determined. Positive samples of patients group, 39 of 47 (83%) were determined positive by only ELISA method with the Toxo IgG antibodies, 4 (8.5% ) were determined positive by only real-time PCR method , and 4 ( 8.5%) were determined positive by as well as PCR and ELISA IgG. The patient group consisted of 29 of 87 patients with BAB (33.3%) and In 18 of 63 patients with schizophrenia (28.6%) were observed for the presence of antibodies of T.gondi. Positivity was detected in the patient group of 47 samples, 29 of 47 (61.7%) were diagnosed BAB, 18 of 47 (38.3%) patients who received a diagnosis of schizophrenia that have been identified. Anti- Toxo IgM antibodies by ELISA presence was not detected in both patients and controls .While T.gondii was seen in 47 of 150 (% 31.3) patients and 14 of 50 (% 28) controls. In point of existance of T.gondii pozitiveness , the was no statical difference between control and patients group.