Erişkin erkek farelerde 2,4 D-amin ile oluşturulan testis hasarı üzerine melatoninin etkisi
Effect of melatonin on testicular damage induced by 2,4 D -amine effect in adult mice
- Tez No: 352866
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DİLEK BURUKOĞLU DÖNMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: 4 D-amin, melatonin, fare, testis, 4 D-amine, melatonin, mice, testes
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Erişkin erkek farelerde 2,4 D-amin ile oluşturulan testis hasarı üzerine melatoninin etkisi. Dihidroksifenoksiasetikasit (2,4 D-amin), bitki öldürmede kullanılan bir ajandır. 2,4 D-amin testiküler hücrelere hasar vererek erkek üreme fonksiyonlarını olumsuz yönde etkiler. Melatonin, pineal bezden salgılanan ve antioksidan özellikleri iyi bilinen bir hormondur. Bu çalışmada 2,4 D-amin uygulanmış erkek farelerin testisleri üzerinde 2,4 D-amin'in oluşturduğu hasarda melatoninin etkisini incelemeyi amaçladık. Bu çalışmada toplam 28 adet erişkin Swiss-albino türü erkek fare kullanıldı. Deney hayvanları; Kontrol grubu, 2,4 D-amin grubu, Melatonin grubu, 2,4 D-amin+melatonin grubu olmak üzere toplam 4 gruba ayrıldı. Bu deney hayvanlarından; kontrol grubuna 55 gün boyunca 3 günde bir belirlenen dozda distile su, 2,4 D-amin grubuna 55 gün boyunca 3 günde bir 320 mg/kg 2,4 D-amin, melatonin grubuna 55 gün boyunca 3 günde bir tek dozda 10 mg/kg melatonin, 2,4 D-amin+melatonin grubuna ise 55 gün boyunca 3 günde bir 320 mg/kg 2,4 D-amin ve 55 gün boyunca 3 günde bir 10 mg/kg melatonin intraperitoneal yolla uygulandı. Deney hayvanları deney süresi sonunda anestezik madde ile uyutuldu ve testis dokusu örnekleri Bouin solüsyonu içerisine alındı. Örnekler rutin histolojik işlemlerin ardından bloklandı. Her bir bloktan 3 μm kesit alınarak Hematoksilen-Eozin ve Periyodik Asit-Schiff+Hematoksilen boyalarıyla boyandı ve mikroskobik incelemeleri yapıldı. Çalışma sonucunda elde edilen bulgulara göre, kontrol grubundaki farelerin testislerinde normal histolojik yapı, 2,4 D-amin uygulanmış farelerin testislerinde yoğun spermatogenetik hücre hasarı, 2,4 D-amin+melatonin verilen grupta ise azalmış hücre hasarı gözlendi. iii Sonuçta, 2,4 D-amin'in erkek farelerin testisleri üzerinde toksisiteye yol açtığı, melatoninin ise 2,4 D-amin'in testislerde oluşturduğu bu hasarı azalttığı görüldü.
Özet (Çeviri)
Effect of melatonin on testicular damage induced by 2,4 D-amine effect in adult mice. Dichlorophenoxy acetic acid (2,4 D-amine) used in herbicidal agent. 2,4 D-amine negatively affects male reproductive functions by damaging testicular cells. Melatonin is a hormone secreted by pineal gland with well-known whose antioxidant properties. In this study, we aimed to investigate the effects of melatonin on the damage induced by 2,4 D-amine of testicles of male mice. In this study, a total of 28 adult male Swiss-albino mice were used. Experimental animals were divided into four groups which were control group, 2,4 D-amine group, melatonin group, 2,4 D-amine+melatonin (55 days). Control group this group was applied serum a determined dose SF was applied once a day for 55 days into the control group. 2,4 D-amine group has been applied 320 mg/kg of 2,4 D-amine every 3 days for 55 days, Melatonin group was applied 10 mg/kg melatonin with a single dose every three days for 55 days. 2, 4 D-amine+melatonin (55 days) was applied 320 mg/kg of 2,4 every in 3 days for 55 days and 10 mg/kg of melatonin every 3 days for 55 days intraperitoneally. At the end of the experimental period all the groups were sacrificed anesthesia and testis tissue samples were fixed in bouin solution, 3 ϻm sections were obtained from each block and stained with Hematoksilin Eosin and Periodic Acid Schiff+Hematoksilin staining and finally were investigated under the light microscope. According to the findings of the study, the normal histological structure of testes of rats were observed in the control group, intense spermatogenic cell damage in the testes of male rats treated 2,4 D-amine and decreased cell damage in the 2,4 D-amine and melatonin treated group were. v In conclusion, it was observed that the 2,4 D-amine causes toxicity on male mice testes, and melatonin reduces that damage of the 2,4 D-amine in the testes.