Multipl vücut travmalı ve izole kafa travmalı hastalarda sistemik inflamatuar cevap sendromu ve sepsis gelişiminde PCT, CRP, D-dimer, laktat, TNF-A, ıl-1B, IL-6, IL-10 düzeylerinin karşılaştırılması
Comparison of PCT, CRP, D-dimer, lactate,TNF-A, İL-1B, İL-6 and il-10 in development of systemic inflammatory response syndrome and sepsis on patients with isolated head trauma and multiple body trauma
- Tez No: 352880
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ AYDIN ALTUNKAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: GKS-ISS, Pro-antiinflamatuar Sitokinler, Sepsis, SIRS, Travma., Travma, GCS-ISS, Sepsis, SIRS, Pro-antiinflammatory Cytokines, Trauma, Key words: GCS-ISS
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Travma, kinetik ve kimyasal enerjinin veya ısı enerjisinin dokulara taşınması ile yapısal hasar oluşturmasından kaynaklanan ve insan sağlığını olumsuz yönde etkileyen karmaşık bir olaydır. Birden fazla sistemi etkileyen olayları tetiklemesiyle sistemik inflamatuar yanıt sendromu, sepsis ve çoklu organ yetmezliğine yol açabilmektedir.İleriye dönük olarak planlanan bu çalışmada; multipl vücut travmalı ve izole kafa travmalı hastalarda sistemik inflamatuar yanıt sendromu ve sepsis gelişimiyle bağlantılı olarak GKS, ISS değerleri ve PCT, CRP, D-Dimer, Laktat, TNF-? , IL-1ß, IL-6, IL-10 düzeylerinin karşılaştırılması amaçlandı. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Bilimsel Araştırmaları Değerlendirme Komisyonu onayı alındıktan sonra Eylül 2010-Ocak 2011 tarihleri arasında travma nedeniyle gelen, 18-65 yaş arası (32 multipl travmalı, 36 izole kafa travmalı) 68 hasta değerlendirildi. 7 günlük takip döneminde biyokimyasal parametreler 0, 1, 3, 5 ve 7. günlerde çalışıldı, ISS, GKS değerleri kaydedildi. İstatistiksel verilerin analizinde SPSS 11,5 ve MedCalc®v11.0.1 paket programı kullanıldı.İzole kafa travmalı hastalarda SIRS (%80,6), sepsis (%38,9) ve mortalite oranlarının(%71,4) daha fazla olduğu, ISS ve GKS değerleri arasında doğrusal ve ters yönde orta derecede anlamlı bir ilişki bulunduğu saptandı. SIRS ve sepsis dönemlerinde CRP'nin her iki grupta, PCT'nin ise sadece multıpl travma grubunda yükseldiği gözlendi. D-Dimer her iki grupta yüksek düzeylerde saptandı ancak izole kafa travmalı grupta 3. günde atipik azalma gösterdi. Laktat, TNF-? ve IL-1ß'nın her iki grupta referans değerleri arasında kaldığı, IL- 6 ve IL-10 değişkenin multipl vücut travmalı hasta grubunda daha fazla olmak üzere her iki grupda yüksek olduğu olduğu tespit edildi.Hastalarımızı takip ettiğimiz yedi gün içinde pro-antiinflamatuvar serum belirteçleri ve akut faz proteinlerinde değişiklikler saptanmış olmakla beraber, SIRS-sepsis gibi komplikasyonların gelişimini ve mortaliteyi ön görmede yetersiz kalmıştır. Bu konuda daha fazla hasta sayısı ile seri ve erken serum ölçümlerini içeren, uzun süreli çalışmaların yapılması gerektiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Comparison of PCT, CRP, D-Dimer, Lactate, TNF-?, IL-1ß, IL-6 and IL-10 in Development of Systemic Inflammatory Response Syndrome and Sepsis on Patients with Isolated Head Trauma and Multiple Body TraumaTrauma is a complex incident which occurs in tissues by the transfer of kinetic, chemical or heat energy and worsens the human health. It triggers lots of events by influencing many systems and causes SIRS, sepsis and MODS.In this prospective study, ISS, GCS, PCT, CRP, D-Dimer, Lactate, TNF-?, IL-1ß, IL-6, and IL-10 were studied from the patients with multiple body trauma or isolated head trauma in conjunction with SIRS and sepsis. After approval of Mersin University Ethics Committee, total of 68 patients (32 multiple trauma, 36 isolated head trauma) aged between 18-65 years, between september 2010- january 2011 were enrolled in the study. For 7 days of follow up, the chemical parameters were analysed on the days 0, 1, 3, 5, 7 and the ISS, GCS score were recorded. SPSS 11. 5 and MedCalc v 11.0.1 were used for statistical analysis.In this study, for patients with isolated head trauma, SIRS (%80.6), sepsis (%38.9) and mortality values were found to be higher. On the other hand, there was a linear and inverse correlation between the ISS and GCS values for sepsis and SIRS phases, an elevation was seen in CRP in both groups, PCT in the multiple trauma group. D-Dimer was elevated in both groups but was anormally decreased on day 3 in isolated head trauma group. Lactate, TNF-? and, IL-1ß were within reference values, IL-6 and IL-10 values were elevated in both groups but were higher in the multiple trauma group.In this 7 days of follow up, serum proinflamatuary determinants and acute phase proteins were unaffacted so they were not good predictors of complications and mortality. Futher studies with more number patients, serial and early serum studies are needed for this purpose.