Deneysel kolon anastomozu modelinde, oluşturulan iskemi reperfüzyon hasarı üzerine simvastatinin etkileri
Effects of simvastatin on experimental colon anastomosis model in created ischemic reperfusion injury
- Tez No: 352903
- Danışmanlar: PROF. DR. ORAL SAYGUN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: süperior mezenterik arter oklüzyonu, simvastatin, yara iyileşmesi, rat, iskemi-reperfüzyon, superior mesenteric artery occlusion, simvastatin, wound healing, rats, ischemia-reperfusion
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Kolon anastomozlarından sonra görülen kaçak oranı, gastrointestinal sistemin diğer lokalizasyonlarına göre daha yüksektir. İskemi-reperfüzyon hasarı anastomoz kaçaklarının önemli nedenlerindendir. İskemi-reperfüzyon hasar sonrasında yapılan kolon anastomozu üzerine, iskemi-reperfüzyon hasarının olumsuz etkilerini önlemek için, serbest oksijen radikalleri tarafından oluşturulan doku hasarını önlediği bilinen simvastatin kullanımının etkinliğini belirlemeyi amaçladık. Bu amaçla çalışmada 40 adet Wistar albino cinsi sıçan kullanıldı. Sıçanlar; 0,5cm?lik kolon rezeksiyonu sonrası 5/0 polipropilen ile tek kat end-to-end kolokolik anastomoz yapılan grup (grup1), 10 dk süperior mezenterik arter (SMA) oklüzyonu yapıldıktan sonra, 60 dk reperfüzyon sağlanıp, rezeksiyon-anastomoz yapılan grup (grup2), süperior mezenterik arter (SMA) oklüzyonu yapıldıktan sonra reperfüzyon sağlanıp, rezeksiyon-anastomoz yapılan ve cerrahi sonrası 7 gün süre ile 10 mg/kg/gün simvastatin verilen grup (grup3) ve 7 gün aynı dozda simvastatin verildikten sonra SMA oklüzyonu sonrası rezeksiyon-anastomoz yapılıp postoperatif yedi gün süre ile aynı dozda simvastatin verilen grup (grup 4) olarak 4 gruba ayrıldı (n=10). Postoperatif tüm gruplarlardaki ratlar standart rat yemi ve su ile beslendi. Postoperatif 8. günde tüm ratlar sakrifiye edilerek, anastomozun 2 cm distali ve proksimalinden kolon rezeksiyonu yapıldı. Anastomoz iyileşmesi saptamak için patlama basıncı ölçüldü, anastomoz bölgesinin histopatolojik incelemesi yapıldı. Histopatolojik olarak Erlich ve Hunt a göre modifiye numerik skala kullanıldı. İnflamatuar hücre infiltrasyonu, vasküler gelişim, fibroblast proliferasyonu ve kollagen birikimi derecelendirildi. Grupların anastomoz patlama basınçları sırasıyla en yüksekten, en düşüğe doğru 1-3-4-2 şeklindeydi. Grupların histopatolojik olarak incelenmesinde: yapılan istatistiksel analizlere göre vasküler oluşum, inflamatuar hücre infiltrasyonu ve fibroblast proliferasyonu açısından anlamlı fark saptanmadı. Kollegen birikim açısından ise tüm gruplarda kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı fark saptandı. İskemi reperfüzyon hasarında; simvastatin verilen sıçanlarda, simvastatinin anastomoz dayanıklılığını arttırdığı, benzer şekilde histopatolojik ve biyomekanik olarak da anlamlı düzeyde fark yarattığı görüldü. Sonuç olarak klinik çalışmalarla desteklendiğinde, kolon anastomozlarında iskemi reperfüzyon hasarı sonrasında simvastatin verilmesi ile anastomoz güvenliğinin artacağını ve postoperatif morbidite ve mortalitenin azalacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Akarsu M, The Effects of Simvastatin on Experimental Colon Anastomosis Model in Ischemia-Reperfusion Injury, Speciality Thesis Kırıkkale University, Medical Faculty, Kırıkkale, 2013 The leakage rate after colonic anastomoses is higher than other localizations in the gastrointestinal tract. Ischemia-reperfusion injury is one of the important causes of anastomotic leakage. We aimed to search the effects of simvastatin that is known to prevent free oxygen radicals damages on tissues after ischemia- reperfusion in colonic anastomosis. For this purpose, 40 Wistar albino rats were used. Rats are divided into 4 groups; in group 1, after 0.5 cm wide resection of the colonic segment a single-layer end-to-end colocolonic anastomosis with 5/0 polypropylene were performed, in group 2, after a 10 minutes of superior mesenteric artery occlusion and 60 minutes of reperfusion, resection and anastomosis were performed, in group 3, after superior mesenteric artery occlusion and reperfusion, resection and anastomosis were performed and rats were fed with simvastatin at the dose of 10 mg/kg/day for 7 days postoperatively, in group 4, the same dose of simvastatin was given for 7 days preoperatively, and after superior mesenteric artery occlusion and reperfusion, resection and anastomosis were performed and rats were fed with same dose of simvastatin for 7 days postoperatively (n=10). All rats were fed with standard rat chow and water postoperatively for 7 days. Rats were sacrificed at the 8th postoperative day. Anastomosis including part of colon were resected. Anastomotic healing was measured by determining the bursting pressure. Histopathological examination of anastomosis was performed by using modified Erlich and Hunt numerical scale. Inflammatory cell infiltration, vascular development, fibroblast proliferation and collagen deposition were graded. Groups are graded as 1-3-4-2 according to anastomotic bursting pressure respectively. Groups were not different in statistically according to vascular formation, inflammatory infiltration and fibroblast proliferation in hystopathological evaluation. Accumulation of collagen in all groups (2, 3 and 4) were significantly different compared to control group. It's showed that simvastatin increases the anastomosis strength in the rats which receive simvastatin for ischemic reperfusion injury. Similarly the usage of simvastatin shows significant difference histopathologically and biomechanically. As a conclusion, we think that, administration of simvastatin in colonic anastomosis after ischemia-reperfusion injury increases anastomosis strength and reduces the risks of postoperative morbidity and mortalitiy. This hypothesis should be supported by other clinical studies.