Deneysel kolon anastomozu modelinde oluşturulan iskemi-reperfüzyon hasarı üzerine düşük molekül ağırlıklı heparin'in (enoxaparin) etkileri
The effect of low molecular weight heparin (enoxaparin) on occured injury of ischmia-reperfüsione in experimental colonic anastomosis model
  1. Tez No: 394199
  2. Yazar: TOYGAR SARI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ENDER HİLMİ KOCAOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Anastomoz kaçağı, İskemi-Reperfüzyon, Enoksaparin
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
6. ÖZET Deneysel Kolon Anastomozu Modelinde Oluşturulan İskemi-Reperfüzyon Hasarı Üzerine Düşük Molekül Ağırlıklı Heparin'in (Enoxaparin) Etkileri Günümüzde major cerrahide en önemli komplikasyonlarından biri, ciddi morbidite ve mortalite riski bulunan anastomoz kaçaklarıdır. Tüm cerrahi teknik gelişmelere rağmen anastomoz kaçaklarının mortalitesi halen %10 ile %30 arasında değişmektedir. Anastomoz kaçaklarının birçok olası nedeni bulunmakla birlikte kolon anastomoz iyileşmesinde doku kanlanması ve oksijenizasyonun çok önemli olduğu ispatlanmıştır. İskemi-reperfüzyon hasarı sonrası yapılan anastomozların güvenliğine katkıda bulunabilecek birçok molekül ve yöntem, deneysel olarak denenmiştir. DMAH'lerin, birçok klinik kullanımla birlikte son zamanlarda yara iyileşmesi üzerine fibrinolitik aktivite ve antikoagulan ile antitrombotik mekanizmalar, antiinflamatuar ve immunmodülatör etkileri dolayısıyla olumlu etkisi olduğu düşünülmektedir. Tüm bu etkiler göz önüne alındığında bu çalışmada, daha önce birçok defa iskemi-reperfüzyon modellerinde uygulanan ve olumlu sonuçları bulunan Enoksaparin'in, iskemi-reperfüzyon hasarı ile karşı karşıya olan deneysel kolon anastomozlarında yara ve anastomoz iyileşmesi üzerine etkisi araştırılmıştır. Bu çalışmada 30 adet 6-8 haftalık Wistar-Albino soyuna ait dişi rat kullanıldı. Her biri 10 rattan oluşan 3 grup oluşturuldu. 1. grup kontrol, 2. grup İ-R, 3. grup İ- R+Enoksaparin grubu olarak belirlendi. Kontrol grubuna çıkan kolon transeksiyonunu takiben ucuca anastomoz yapıldı. İ-R grubuna kolon mezoları klemplenerek 60 dakika süre ile iskemi-reperfüzyon uygulandı ve sonrasında çıkan kolon transeksiyonu ile birlikte ucuca anastomoz yapıldı. Çalışma grubuna ilk dozu ameliyattan 24 saat önce verilmek üzere günde tek doz Enoksaparin uygulaması ile birlikte yine kolon mezoları klemlenerek 60 dakika süre ile iskemi-reperfüzyon uygulandı ve sonrasında çıkan kolon transeksiyonu ile birlikte ucuca anastomoz yapıldı. Postoperatif 7. gün tüm ratlar sakrifiye edildi ve anastomoz patlama basınçları ölçülerek hidroksiprolin ölçümü yapılmak üzere anastomoz hattı örneklendi. Çalışmamızda, iskemi-reperfüzyon uygulanan grupta, kontrol grubuna göre anastomoz patlama basıncı ve hidroksiprolin düzeylerinde anlamlı farklar saptanmıştır. Ayrıca iskemi-reperfüzyon sonrası enoksaparin uygulanan grupta anastomoz patlama basınçları ve hidroksiprolin düzeyleri bakımından, kontrol ve iskemi-reperfüzyon grupları ile karşılaştırıldığında anlamlı ölçüde olumlu farklar saptanmıştır. Sonuç olarak uyguladığımız deney modelinde iskemi-reperfüzyon hasarına uğramış bağırsak segmentleri arasında yapılan anastomozlara enoksaparinin günlük uygulanmasının olumlu etkileri olduğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
7. ABSTRACT The effect of low molecular weight heparin (Enoxaparin) on occured injury of ischmia-reperfüsione in experimental colonic anastomosis model Today, one of the most important complications of major surgery is anastomotic leakage that has a significant risk of morbidity and mortality. Despite all current technical developments, surgical mortality rate of anastomotic leakage still ranges between 10% and 30%. Although there are many possible causes of anastomotic leakage, it has proven that tissue perfusion and oxygenation are very important at healing of colon anastomosis. In order to improve the security of the anastomosis which were performed after ischemia-reperfusion damage, several molecules and methods were experimentally applied. Along with many clinical uses of LMWH's, recently they are demonstrated to have positive effects on wound recovery because of their fibrinolytic, anticoagulant, antithrombotic, antiinflammatory and immunemodulator effects. All these effects are given in this study, it applied many times before in ischemia-reperfusion injury and found positive results enoxaparin, ischemiareperfusion injury in experimental colonic anastomosis is faced with the effects on wound and anastomotic healing was investigated. 30 female Wistar-Albino rats aged 6-8 weeks were randomly divided 3 groups. Group 1 as control group, Group 2 as ischemia-reperfusion group, Group 3 as ischemia-reperfusion + enoxaparin group. İn group 1 after colon transection we created an end to end anastomosis. İn group2 colon mezos were clemped and exposed to ischemia reperfusion for 60 minutes and afterwords created an edn to end anastomosis hours before operation. On post operative day 7 all the rats were sacrified and anastomosis bursed preasures were measured and anastomosis lines were sampledfor evaluation of hidroksiprolin levels. with ascending colon transection a long with applied are dose a day of enoksaparin first dose 24.