Radyoterapi uygulanan akciğer kanseri tanılı vakalarda radyasyon pnömonisi gelişimini etkileyen faktörler
Factors affecting the diagnose of radiation pneumonitis in lung cancer patients treated with radiotherapy
  1. Tez No: 352906
  2. Yazar: MELEK ÇOŞAR AKÇAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DURMUŞ ETİZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: radyasyon pnömonisi, akciğer kanseri, radyoterapi, radiation pneumonitis, lung cancer, radiotherapy
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyasyon Onkolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Akçay, M. Akciğer kanseri tanılı hastalarda radyoterapiye bağlı gelişen radyasyon pnömonisini öngörmede incelenebilecek parametreler. Eskişehir Osmangazi Üniveristesi Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı Tıpta Uzmanlık Tezi, Eskişehir, 2014. Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi AD' da Şubat 2012 – Temmuz 2013tarihleri arasında eşzamanlı 3 boyutlu konformal radyoterapi uygulanmış 41 akciğer kanserli hasta prospektif olarak değerlendirilmiştir. Çalışmaya dahil edilen hastaların medyan yaşı 59,3 ± 8,5 'tur. Hastaların 38'i (%92,7) erkek iken 3'ü (%7,3) kadındır. Histopatolojik tanısı skuamoz hücreli karsinom olan 24 (%58,5) hasta, adenokarsinom olan 10 ( %24,4) hasta ve küçük hücreli karsinom olan 7 (%17,1) hastadır. Üst lob yerleşimli tümörü olan 23 (% 56,1), orta lob yerleşimli tümörü olan 2 (%4,9) ve alt lob yerleşimli tümörü olan 16 (% 39) hastadır. Lenf nodu yerleşimi beş (%12,2) hastada hiler, 15 (%36,6) hastada mediasten, 13(%31,7) hastada mediasten ve hiler bölgesidir. Sekiz (%19,5) hastada lenf nodu metastazı yoktur. Yirmialtı (%63,4) hastada radyasyon pnömonisi gelişmezken, 11 (%26,8) hastada grad 1 ve dört (%9,8) hastada grad 2 radyasyon pnömonisi gelişmiştir. Radyasyon pnömonisi gelişen hastaların sadece ikisi steroid tedavisi almıştır. Çalışmamızda N evresi (p= 0,01) , bazal DLCO (p= 0,03), kontrlateral akciğer maksimum dozu(p= 0,02) ve tV60 (p= 0,05) RP gelişimi ile arasında korelasyon tespit edilen parametrelerdir. Yapılan Roc analizlerinde N evresinin N2-N3 olması, bazal DLCO değerinin 5405, total akciğer V60 >%5 olması RP gelişimi açısından anlamlı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Akçay,M. The parameters that can be analyzed to predict radiation pneumonitis due to radiotherapy in patients diagnosed with lung cancer. Eskişehir Osmangazi University Faculty of Medicine, Department of Radiation Oncology, Eskisehir, 2014. 41 patients with lung cancer who attended and received three-dimensional conformal radiotherapy in Osmangazi University Faculty of Medicine Department of Radiation Oncology between February 2012 - July 2013 were evaluated prospectively. The median age of the patients included in the study is 59.3 ± 8.5 percent. 38 patients (92.7%) were male, while 3 (7.3%) are women. The histopathologic diagnosis of 24 ( %58,5) patients is squamous cell carcinoma, 10(% 24,4) patients is adenocarcinoma and 7(% 17,1) patients is small cell carcinoma. 23(%56,1) patients have upper lobe tumor, 16 (39%) patients have lower lobe tumor, 2 (4.9%) patients have middle lobe tumor. Lymph node localization of five (12.2%) patients with hiler, 15 (36.6%) patients with mediastinum and 13 (31.7%) patients with both hiler and mediastinum were evaluated. Eight (19.5%) patients had no lymph node metastasis. Twenty-six (63.4%) patients did not develop radiation pneumonitis, 11 (26.8%) patients had grade 1 and four (9.8%) patients developed grade 2 radiation pneumonitis. Only two of the patients with radiation pneumonitis have been received steroid therapy. In our study, N stage (p = 0.01), baseline DLCO (p = 0.03), contralateral lung maximum dose (p = 0.02) and tv60 (p = 0.05) are the parameters that were found to be correlated with the development of RP. In the analysis of Roc, N2-N3 lymph node stage, basal value of DLCO 5405, total lung V60> 5% were significant in terms of development of RP.