Aort stenozu etiyolojisinde kalsifik ve infflamatuar mekanizmaların farklı aort kapakçıklarındaki etkisinin araştırılması
Effects of calcific and inflamatory mechanisms on different aortic cusps in ethyopathogenesis of aortic stenosis
  1. Tez No: 352942
  2. Yazar: ALPER ÖZBAKKALOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ADNAN TANER KURDAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Aort Stenozu, Kalsifikasyon, Fibrozis, Yangı, Aortic Stenosis, Calcification, Fibrosis, Inflammation
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Aort kapağı kalsifik stenozuna neden olan patofizyolojik süreçler halen tam olarak belirlenememiştir ve henüz hastalığın sürecini etkileyecek efektif medikal tedavi bulunmamaktadır. Çalışmamızda, Celal Bayar Üniversitesi Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniği'nde Aort Stenozu nedeniyle uygulanan aort kapak replasmanı olgularından çıkarılan kapak materyalleri kullanılarak, Dejeneratif Aort Stenozu'nun değişik kapakçıklar üzerindeki etkisinin patolojik olarak değerlendirilmesi amaçlandı. Çıkarılan kapak Sol-koroner, Sağ-koroner ve Non-koroner kapakçık olarak ayrıldı. Sonrasında %10 tamponlu formalin solusyonu içerisinde sabitlendi. Toplam kapak sayısı 20, kapakçık sayısı 60'ı bulduğunda kapakçıklar karışık olarak 1'den 60'a dek numaralandırılarak patoloji laboratuvarına gönderildi. Cerrahi klinik hangi numaranın hangi kapağı tanımladığını bilirken, patoloji kliniği kör kaldı. Preparatlardan rotary mikrotom aracılığı ile 5 mikrometre kalınlığında kesitler alındı ve bu kesitler deparafinizasyon ve rehidratasyon çalışmalarından sonra hematoksilen& eosin (H&E) ve Van Gieson boyalarıyla boyandı. H&E ile boyanan kesitler konusunda uzman bir patolog tarafından kör olarak standart ışık mikroskopunda incelenerek kalsifikasyon, fibrozis ve yangısal infiltrasyon açısından değerlendirildi. Kapakçıklar Sağ-Sol, Sağ-Non ve Sol-Non-koroner eşlemeleri şeklinde birbirleriyle karşılaştırıldı. Yapılan değerlendirme sonucunda yangısal açıdan Sağ-Sol, Sağ-Non ve Sol-Non-koroner kapakçıklar arasında farklılık olmadığı gözlendi (p değerleri sırasıyla 0,199, 0,789, 0,379). Fibrozis açısından yapılan incelemede; Sağ-Sol ve Sağ-Non-koroner kapakçıklar arasında fark saptanmazken (p değerleri sırasıyla 0,079, 0,880), Sol-Non-koroner kapakçıklar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark olduğu görüldü (p=0,046). Kalsifikasyon açısından yapılan incelemede ise; Sağ-Sol ve Sağ-Non-koroner kapakçıklar arasında fark saptanmazken (p değerleri sırasıyla 0,285, 0,180), Sol-Non-koroner kapakçıklar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark olduğu görüldü (p=0,011). Kalsifik aort stenozunda kapakçıklar arası patolojik farklılıklar literatürde nadir yer alan bir konu olmakla beraber, gelişen cerrahi ve medikal tedavi yaklaşımlarına ileride ışık tutacağı kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Pathophysiological processes that initiate calcific aortic stenosis are still undefined and there are no currently available treatments that effect disease progression. The aim of this study was to evaluate pathologically, aortic valve cusps of patients with AS who went through aortic valve replacement in Celal Bayar University, Department of Cardiovascular Surgery. Removed aortic valves were seperated into left-coronary, right-coronary and non-coronary cusps and stablized in %10 formalin solution. When 60 cusps were obtained from 20 aortic valves, the specimens were numbered 1-60 and sent to the pathology laboratory. Pathology department was blinded while the surgery department knew the source of the cusps. 5 mm thick sections were taken from the specimens by rotary microtom and stained with Hematoxylin & Eosin (H&E) and Van Gieson stains. H&E stained slides were examined with standard light microscope for calcification, fibrosis and inflammation by a blinded pathology specialist. Cusps were compared with each other as Right-Left, Right-Non and Left-Non coronaries. As a result of this comparison there was no statistically significant difference in terms of inflammation between Left-Right, Right-Non and Left-Non Coronary cusps (p values were 0.199, 0.789, 0.379 respectively). In terms of fibrosis comparison of Left-Right and Right-Non coronary cusps did not show any statistically significant difference (p values were 0.079, 0.880 respectively) while Left-Non coronary cusp comparison showed statistically significant difference (p=0.046). In terms of calcification comparison of Left-Right and Right-Non coronary cusps did not show any statistically significant difference (p values were 0.285, 0.180 respectively) while Left-Non coronary cusp comparison showed statistically significant difference (p=0.011). Although pathological difference between aortic cusps rarely take part in current literature, we believe that it may supply some new information to medical and surgical treatment of calcific aortic stenosis.