Aort darlığı hastalarında edinsel koagülopati incelenmesi
Examination of acquired coagulopathy in patients with aortic stenosis
  1. Tez No: 939616
  2. Yazar: MİRAÇ TONYALI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYTAÇ ÖNCÜL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Kalp kapak hastalığı, aort darlığı, edinsel koagülopati, von Willebrand faktör, Heart valve disease, aortic stenosis, acquired coagulopathy, von Willebrand factor
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç: Aort darlığı (AD), prevalansı giderek artan ve yüksek morbidite ile ilişkilendirilen önemli bir kardiyovasküler hastalıktır. AD hastaları sıklıkla yaşlı ve kırılgan bireylerdir. Bu hasta grubunda, şiddetinden bağımsız olarak kanamalar, klinik yönetimde önemli bir sorun teşkil etmektedir. AD hastalarında saptanan edinsel koagülopati, von Willebrand faktör (vWF) düzeyi ve aktivitesindeki değişikliklerle ilişkilendirilmiş olup edinsel Tip 2A von Willebrand hastalığı olarak tanımlanmaktadır. Bu çalışmada, vWF antijen düzeyi, vWF aktivitesi, Faktör 8 düzeyi ve vWF aktivite/antijen oranının AD'nin ciddiyeti, etiyolojisi ve kanama diyatezi ile olan ilişkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Ayrıca, elde edilen bulgular doğrultusunda edinsel koagülopatinin altta yatan fizyopatolojisine yönelik yeni veriler sunulması hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Çalışma kliniğimizde prospektif gözlemsel tasarımda gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya, ekokardiyografik olarak aort darlığı tanısı almış 48 hasta ile 30 kontrol grubu katılımcısı olmak üzere toplam 78 kişi dâhil edilmiştir. Tüm katılımcıların demografik verileri, ekokardiyografi bulguları, vWF antijen düzeyi(vWFag), vWF aktivitesi(vWFac), Faktör 8 düzeyi, vWFac/vWFag ve Faktör8/vWFag oranları değerlendirilmiştir. Aort darlığı hastaları ve kontrol grubu karşılaştırılmasına ek olarak AD ciddiyeti, etiyolojisi ve kanama öyküsü varlığına göre hastalar alt gruplara ayrılarak alt grup analizleri yapılmıştır. Bulgular: Yaş ortalaması aort darlığı grubunda 68,75±14 yıl, kontrol grubunda 59,73±11,8 yıl olmakla aort darlığı grubunun yaş ortalaması kontrol grubununa göre yüksekti(p0,05). Aort darlığı grubunda vWFag düzeyi kontrol grubuna göre anlamlı olarak yüksek bulundu (p0,05). Darlık ciddiyetine göre oluşturulan alt grupların kontrol grubuyla karşılaştırılmasında; hafif AD ve ciddi AD grubunda vWFac/vWFag oranı kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha düşük bulundu (p0,05). vWFac/vWFag oranı kalsifik ve non-kalsifik aort darlığı gruplarında kontrol grubuna göre anlamlı olarak düşük saptandı (p121,7 olmasının %73,33 sensitivite ve %60,32 spesifisite ile, Faktör 8 değerinin ise >136,7 olmasının %73,33 sensitivite ve %60,32 spesifisite ile primer sonlanımı ön gördürdüğü saptandı. Sonuç: Koagülasyon parametrelerinde gruplar arasındaki farklılıklara rağmen elde edilen sonuçlar tip 2A von Willebrand hastalığı ile uyumlu değildir. Von Willebrand faktör düzeyi ve aktivitesini etkileyebilecek birçok nedenden dolayı anormal test sonuçlarının görülebileceği unutulmamalıdır. Klinisyenlerin AD hastalarında kanamayı değerlendirirken laboratuvar parametreleri kadar komorbid durumları ve risk faktölerinide göz önünde bulundurması gerekmektedir. Ayrıca vWFag ve Faktör 8 düzeylerinin yalnızca kanama açısından değil prognoz açısından da önem taşıdığı gösterilmiştir bu sebeple rutin klinik pratike kullanımlarının artırılması yararlı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Aim: Aortic stenosis (AS) is a significant cardiovascular disease with increasing prevalence and high morbidity. AS patients are often elderly and frail, and bleeding complications, regardless of severity, pose a critical challenge in clinical management. Acquired coagulopathy observed in AS patients has been associated with alterations in von Willebrand factor (vWF) levels and activity, described as acquired Type 2A von Willebrand disease. This study aimed to investigate the relationship between vWF antigen level, vWF activity, Factor VIII level, and the vWF activity/antigen ratio with AS severity, etiology, and bleeding diathesis. Additionally, we sought to provide novel insights into the underlying pathophysiology of acquired coagulopathy. Materials and Methods: This prospective observational study was conducted in our clinic. A total of 78 participants, including 48 patients diagnosed with aortic stenosis via echocardiography and 30 control group participants, were enrolled. The demographic data, echocardiographic findings, vWF antigen levels (vWFag), vWF activity (vWFac), Factor 8 levels, vWFac/vWFag, and Factor 8/vWFag ratios of all participants were evaluated. In addition to the comparison between AS patients and the control group, subgroup analyses were performed by stratifying patients based on AS severity, etiology, and the presence of a bleeding history. Results: The mean age was 68.75±14 years in the aortic stenosis group and 59.73±11.8 years in the control group, and the mean age was higher in the aortic stenosis group than in the control group (p0.05). The vWFag level was significantly higher in the aortic stenosis group compared to the control group (p0.05). In the comparison of the subgroups formed according to the severity of stenosis with the control group; vWFac/vWFag ratio was found to be significantly lower in the mild AD and severe AD groups compared to the control group (p0.05). vWFac/vWFag ratio was significantly lower in calcific and non-calcific aortic 4 stenosis groups compared to the control group (p121.7 was found to predict the primary outcome with a sensitivity of 73.33% and a specificity of 60.32%, and a Factor 8 value >136.7 was found to predict the primary outcome with a sensitivity of 73.33% and a specificity of 60.32%. Conclusion: Despite the differences in coagulation parameters between the groups, the results obtained are not compatible with type 2A von Willebrand disease. It should be kept in mind that abnormal test results may be seen due to many reasons that may affect von Willebrand factor level and activity. Clinicians should consider comorbid conditions and risk factors as well as laboratory parameters when evaluating bleeding in AD patients. In addition, vWFag and Factor 8 levels have been shown to be important not only in terms of bleeding but also in terms of prognosis, so it would be useful to increase their use in routine clinical practice.